De mens komt op vele manieren in aanraking met minerale oliën en daarvan afgeleide producten. Zo bestaat de glimmende coating van fruit en snoepjes uit olie-fracties. Ook tal van cosmetische producten bevatten minerale oliën, of bestaan zelfs grotendeels uit olieproducten (Vaseline). Helaas komt ook door opzet of fouten regelmatig minerale olie in voedingsmiddelen terecht. Minerale oliën bestaan uit twee groepen componenten: de verzadigde componenten (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons of MOSH) en de aromatische bestanddelen (MO Aromatic Hydrocarbons of MOAH). De analyse van MOAH is belangrijk om veiligheidsredenen. Omdat de gehaltes zeer laag zijn, minder dan 100 ppm, en er sprake is van een grote verscheidenheid aan componenten, is dit lastig. Geavanceerde detectiemethoden, zoals de recent geïntroduceerde Vacuum UV detector voor GC (VUV), en meer-dimensionale chromatografie methoden zijn daarvoor nodig. De technische principes en analytische mogelijkheden van deze technieken zullen besproken worden. De unieke selectiviteit van de VUV detector maakt een aanzienlijke vereenvoudiging van de monstervoorbewerking mogelijk.
Hans-Gerd Janssen, Universiteit van Amsterdam en Unilever Research en Development Vlaardingen