Ontwikkelingen in gasanalyse volgen elkaar in snel tempo op. Door steeds strengere regelgevingen en de grote maatschappelijke thema’s als klimaat en de energietransitie moeten steeds meer verschillende componenten steeds nauwkeuriger worden gemeten. Maar metingen zeggen pas iets als ze met elkaar vergeleken kunnen worden, of, nauwkeuriger gezegd, als ze vergeleken worden met een standaard. Aan de basis van het meten in Nederland staan de nationale meetstandaarden bij VSL.
VSL is het Nationaal Metrologie-Instituut (NMI) van Nederland. In opdracht van de regering beheren en verbeteren wij de nationale meetstandaarden. We doen kalibraties en maken referentiegassen die herleidbaar zijn naar het internationaal stelsel van eenheden (SI). Door de standaarden van VSL zijn laboratoria en industriële partijen in staat analyses herleidbaar te maken en onderling te vergelijken. Door herleidbare metingen kan de procesindustrie bijvoorbeeld aan een emissie-autoriteit aantonen dat de metingen die ze uitvoeren kloppen. In onderzoeksprojecten, vaak in Europees verband, werken we aan het continu verbeteren en verbreden van ons analyse-portfolio.
In deze presentatie laat ik de plek zien van VSL in de internationale metrologie-infrastructuur, geef ik een overzicht van onze gasanalyse-activiteiten en behandel ik een aantal recente ontwikkelingen, zoals op het gebied van biomethaan en ’s werelds eerste primaire kwikdampgenerator.
Dr.ir. Joost Groen, VSL