Het testen van voedingsmiddelen op kwaliteits- en veiligheidsparameters verplaatst zich van het laboratorium naar dichter bij de productie. Tot dusver wordt het op locatie testen voornamelijk uitgevoerd met behulp van geminiaturiseerde optische spectroscopie (so called scanners) en ligand-bindende assay-benaderingen zoals laterale flow immunoassays en biosensoren. Voor de analyse van meerdere parameters op het niveau waarop gehandhaafd wordt is massaspectrometrie (MS) de methode die bij uitstek in laboratoria die voedingsmiddelen testen gebruikt wordt. Dankzij recente ontwikkelingen in directe ionisatietechnieken en miniaturisatie van massaspectrometers, kan (transporteerbare)draagbare massaspectrometrie in de toekomst toegevoegd worden aan de toolkit voor on-site testen en uiteindelijk concurreren met multiplex immunoassays in de analyse van mengels.
In deze presentatie zal ingegaan worden op de ontwikkelingen die nodig zijn om mobiele massaspectrometrie uit te voeren, de uitdagingen en oplossingen.
Marco Blokland, WUR