Diverse sprekers van LabAutomation geven die inzage in automatisering, vanaf het keuzemoment, de aanschaf en de implementatie. Richard van Hien werkzaam bij Sanquin gaat in op de aanschaf van robots voor automatisering van moleculair platform. Marco Janssens van
St. Elisabeth Ziekenhuis vertelt hoe in 2½ week tijd
een totale lab-automatisering van 0% tot 100% is geïmplementeerd in een microbiologisch lab.
Peter Sodaar van UMC Utrecht presenteert de wijze waarop automatisering een groot aantal projecten, samples en processen over verschillende locaties heeft gekoppeld en nu correct worden opgeslagen in de biobank.
Een groot aantal projecten en samples waren in UMC Utrecht verspreid over vriezers en locaties. Binnen het UMC Utrecht was het de uitdaging om tegelijkertijd te bouwen aan opslagsystemen, sampleverwerking, high throughput van assay en data analyse. Waarbij ook rekening moest worden gehouden met tracking en tracing, enige innovatie van concentratie metingen, de werkprocessen, de totale automatisering en de vertaalslag naar een biobank en geanalyseerde data. Dit hele herinrichtingproces wordt door Peter Sodaar met u gedeeld.
Ook bij Sanquin had Richard van Hien de uitdaging alle apparatuur voor de moleculaire diagnostiek te centraliseren in één platform. Nu beschikt het Moleculair Platform over verschillende pipetteerrobots die gebruikt worden voor DNA en RNA isolatie en pre en post PCR setup. Tevens zijn er apparaten voor de analyse van moleculaire bepalingen zoals real-time PCR en Sanqer sequencing. Door de apparaten te centraliseren worden ze veel efficiënter gebruikt, de kosten voor onderhoud gaan omlaag en de kwaliteit van de apparaten gaat omhoog.
Bij het St. Elisabeth Ziekenhuis was voor Marco Janssens de doorlooptijd een belangrijk speerpunt. Een zo kort mogelijke doorlooptijd van het gevraagde onderzoek voor de analisten en uiteindelijk de patiënten. Door vast te houden aan een eigen visie voor implementatie is het gelukt om in 2½ week van 0% tot 100% werkend te gaan. Daarnaast gaat de lezing in op de impact op het proces, en dus de gevolgen voor de patiënt, en hoe daarin continu verbeterd wordt, door soms gebruik te maken van hele simpele tools en soms door aanpassingen (ideeën) van het systeem.
Meld u aan voor een bezoek.