Slimme oplossingen in systemen, software en services. Dat is waar het jaarlijks terugkerende LabAutomation event voor staat. Ook dit jaar was het een succes, met interessante lezingen, enthousiaste bezoekers en een bruisende beursvloer. Kon je er niet bij zijn of wil je het event herbeleven? Lees dan verder voor een korte indruk van de dag.
Een uiteenlopende groep van leveranciers staat klaar in Congrescentrum 1931. Het aanbod varieert van levensgrote liquid handlers, tot nauwkeurige meetinstrumenten én geavanceerde softwareoplossingen. De bezoekers druppelen langzaam binnen en bewonderen de imposante apparatuur op de informatiemarkt.
Praktijkvoorbeelden
Waar begin je met het automatiseren van je laboratorium? Dat is een vraag waar veel labs -groot en klein- uiteindelijk mee te maken krijgen. De bezoekers van LabAutomation 2024 krijgen antwoord op die vraag door verhalen uit de praktijk. Van biobank Lifelines en Ierse zuivelgigant Dairygold, die jaarlijks miljoenen samples verwerken, tot het Academisch Centrum voor Tandheelkunde. De belangrijkste lessen van deze ervaringsdeskundigen: denk aan de toekomst, ken je proces, wees volhardend en soms loont het ook om juist niet te automatiseren.
“Het is een inspirerende dag met een gezellige sfeer. Ik heb veel geleerd en die kennis neem ik mee terug naar het lab.” – bezoeker LabAutomation 2024
Doorgedreven automatisering
Lifelines verzamelt gezondheidsdata, metingen en samples van 167.000 deelnemers over een periode van 30 jaar. In totaal gaat het om het afnemen, verwerken en opslaan van tientallen miljoenen samples. De vierde onderzoeksronde is zojuist van start gegaan en Hilde Laeremans, teamleider Lab&Lifestore, vertelt over nieuwe automatiseringsoplossingen die ze deze ronde implementeren. “We zijn van wegen en meten door een doktersassistent naar een zelfmetingsapparaat overgestapt en gebruiken een prikrobot voor het afnemen van bloedsamples.” ‘Doorgedreven automatisering’ noemt ze het zelf, waarbij de automatisering steeds een stapje verder gaat.
Daarnaast maakt de biobank gebruik van een multi-inzetbaar sorteerapparaat en hebben ze een vol geautomatiseerde -80 opslag. Hilde’s belangrijkste tip is om goed na te denken over de toekomst. Het publiek is onder de indruk van de vergaande automatisering die Lifelines in korte tijd heeft geïmplementeerd. Want door toekomstbestendig te denken kan de huidige opslag van ruim 25 miljoen samples, uitgebreid worden naar nog eens 30 miljoen door een uitbouw op het dak.
Balans tussen tijdswinst en kosten
Investeren in nieuw personeel of automatiseren? Dat is het dilemma dat het Academisch Centrum voor Tandheelkunde (ACTA) een paar jaar terug voor de kiezen kreeg. Uiteindelijk kozen ze voor automatiseren vertelt Michel Hoogenkamp. Hij neemt het publiek mee in het automatiseringstraject dat zij afgelopen jaar doorlopen hebben. “We zijn begonnen met het inventariseren van ons proces. Het is belangrijk dat je hierbij ook aan de infrastructuur denkt. Een robot kun je namelijk niet zomaar in een bestaande zuurkast zetten.”
Michel heeft vervolgens een business case opgesteld en legt uit dat het automatiseren 47 procent tijdswinst oplevert tegenover een stijging van 64% in de kosten. “Uiteindelijk weeg je de balans tussen tijdswinst en toegenomen kosten.” Michels belangrijkste tip is om de verwachtingen te managen. “Automatiseren levert niet per definitie tijdswinst op. En bespreek vooraf goed wat automatisering concreet inhoudt. Als je zo’n plan voorlegt aan een investeringscommissie dan verwachten zij een robot met bewegende armen die alles voor je doet.”
Trend: op de beursvloer zien we oplossingen om het héle proces te automatiseren, en niet alleen op zichzelf staande handelingen. Daarnaast moeten robots steeds vaker multi-inzetbaar zijn en staan ook vergaande integraties tussen systemen op het wensenlijstje van bezoekers. |
Helicopterview
Rob Leenders en Huub van Dijk sluiten de dag af door uit te zoomen. Als IT-consultants komen ze bij labs over de vloer om een succesvolle digitale strategie te implementeren. “Wij zien vaak een lappendeken aan IT-systemen zonder plan of visie. Er worden keuzes gemaakt zonder naar het grote plaatje te kijken. Op die manier mis je de kansen die digitalisering en innovatie bieden”, vertelt Huub.
Rob legt uit dat een overzicht van het applicatielandschap essentieel is. “Alles hangt met elkaar samen, keuzes in het ene domein beïnvloeden de keuzes in het andere. Denken vanuit een architectuur helpt hierbij en geeft je een helicopterview.” Maar Rob benadrukt ook dat het een multidisciplinaire taak is: “Degene die de organisatie het beste kennen zitten helemaal niet in de helikopter, maar in een trein die nét door een tunnel rijdt.”
Na de gezellige netwerkborrel gaan de bezoekers naar huis met praktijkvoorbeelden, concrete oplossingen en inspiratie om zelf aan de slag te gaan.