In sommige vakgebieden is automatisering van het lab een bekend gegeven, denk aan laboratoria in ziekenhuizen of onderzoeksinstellingen. In sommige vakgebieden is het automatisering vrij nieuw, zo ook bij wijnonderzoek. Bij de onderzoekseenheid Wetenschappen voor Wijnkunde bij INRA Montpellier neemt het aantal experimenten voor fermentatie toe en is overgegaan naar een high throughput robotsysteem.
Marc Perez vertelt hoe dit proces is doorlopen. Gaschromatografie is voor velen een bekende techniek, maar dat voor de fractionering van GC eluaten nu ook een automatiseringslag is ontwikkeld is vrij nieuw. Jeroen Kool van VU Amsterdam licht toe hoe deze geautomatiseerde fractioneringsaanpak tot stand is gekomen.
De onderzoekseenheid Wetenschappen voor Wijnkunde INRA Montpellier Frankrijk is een van de belangrijkste organisaties die betrokken zijn bij ecologisch onderzoek wereldwijd. Het onderzoek in het maken van wijnvergisting vereist een toenemend aantal experimenten, waarbij een groot belang is in het combineren van automatisering, high throughput aanpak en nauwkeurige controle van het fermentatieproces. Het project van een geautomatiseerd robotsysteem voor de high throughput fermentatie werd uitgewerkt in nauwe relatie tussen het laboratoria en Lab Services. De presentatie zal de overgang naar een robotsysteem beschrijven, evenals bijbehorende software architectuur en dataverwerking.
Gaschromatografie is een superieur scheidingstechniek voor vele verbindingen. Echter, fractionering van GC eluaten voor samengestelde isolatie en/of postkolom analyse is niet eenvoudig én de bestaande platforms kunnen slechts een beperkt aantal fracties te verzamelen. Een nieuw en volledig geautomatiseerde fractionering aanpak op basis van postcolumn infusie van een voorverwarmde vluchtig oplosmiddel wordt tijdens LabAutomation belicht. De automatisering maakt het verzamelen van microfractions (5 sec of groter) mogelijk én is in staat om een volledige GC scheiding tot 384 fracties met parallelle massaspectrometrische detectie uit te voeren.
Kennis opdoen door over uw eigen vakgebied heen te kijken? Meld u aan voor het gratis bijwonen van deze lezingen en/of andere lezingen.