Wereldwijd zijn onderzoekers bezig om de mechanismen binnen eiwitmoleculen te ontrafelen. Netwerken van eiwitmoleculen bepalen, binnen het menselijk lichaam en
in planten, de eigenschappen en het gedrag van cellen. Eiwitonderzoek draagt bij aan een betere gezondheid en betrouwbare levensmiddelen. Door de huidige, verbeterde technologieën kunnen nieuwe therapeutische benaderingen en geneesmiddelen ontwikkeld worden. Bayer deskundigen, Dr. Michael Strerath en Konrad Odendahl (zie foto), passen lichtmicroscopie toe om menselijke cellen in detail te onderzoeken en voeren systematische testen uit met behulp van high-throughput robots. Op 27 maart sluit Dr. Micheal Strerath de dag af met een presentatie, waarin hij dieper in gaat op de gebruikte technologieën waaronder het Next Gen Screening platform.
Bij Bayer bestuderen wetenschappers de complexe interactie van de processen in de cellen. Met behulp van de nieuwste technologieën kunnen ze steeds dieper in de structurele blauwdrukken van eiwitten, bacteriën en kankercellen. Onderzoekers van Bayer HealthCare ontwikkelen bijvoorbeeld eiwitmoleculen waarmee ze een gericht aanval op kankercellen kunnen monteren. En plantenkwekers bij
Bayer CropScience maken gebruik van moderne benaderingen van het metabolisme van rijst- en tarweplanten te optimaliseren. Dit alles helpt om nieuwe therapieën te ontwikkelen en om de middelen veilig te stellen voor onze groeiende wereldbevolking. In het laboratorium van Bayer Global Biologics wordt voor de ontdekking van biologische geneesmiddelen gebruik gemaakt van high throughput automatisering. Hierbij zijn fundamenteel veel verschillende opstellingen nodig, aangezien dit een relatief jong en minder geëvolueerde methode is voor dit type onderzoek. In de presentatie wordt beschreven hoe het automateringssysteem werkt en worden voorbeelden gegeven van de Next Gen Screening platform bij Bayer Global Biologics.
Wereldwijde data-uitwisseling verbeterd door LIMS
Wereldwijde concerns hebben te maken met laboratoria op verschillende vestingen, waarbij onderlinge communicatie van essentieel belang is om tot een kwalitatief en vergelijkbaar eindproduct te komen. Zo heeft SABIC Innovative Plastics wereldwijd negen R&D centra, waar men in de jaren 90 nog geringe communicatie had. Maar de komst van een centraal LIMS-systeem heeft dit drastisch veranderd. Teamleider e-Engineering
Kees Lensvelt vertelt tijdens LabAutomation hoe de integratie verlopen is. Ook een concern als IOI Loders Croklaan is ingericht om internationaal en nationaal optimaal af te stemmen via een LIMS-systeem. Hoofd van het analytische lab René Blok geeft inzicht in hoe het werkproces via LIMS efficiënt is ingericht.
SABIC Innovative Plastics had midden jaren negentig weinig onderlinge communicatie, data-automatisering was in die tijd beperkt tot het uploaden van data naar lokale servers. De introductie van één centraal LIMS-systeem heeft mogelijkheden geboden aangaande standaardisatie en integratie. Toekomstige ontwikkelingen en aspiraties zullen liggen op het gebied van verdere integratie met andere SABIC vestigingen en geavanceerde data-analysemethodes. De presentatie geeft een schets van de optimalisatie door het LIMS-systeem.
Het analytisch laboratorium van IOI Loders Croklaan verzorgt de kwaliteitscontrole op verschillende locaties waaronder Wormerveer en de Maasvlakte. Hierbij worden tal van verschillende analytische parameters gecontroleerd op grondstoffen, de verschillende processtappen en het uiteindelijke eindproduct. Continue worden monsters gemeten waarbij een lawine aan data wordt gegenereerd. Het is belangrijk dat de gemeten data beschikbaar is voor de juiste persoon en/of faciliteit, gecontroleerd, traceerbaar is en op een zo efficiënt mogelijke wijze wordt gerealiseerd. De presentatie geeft enige inzicht in hoe IOI Loders Croklaan deze werkwijze door onder andere een LIMS-systeem heeft ingericht.
Eenvoudig en snel methoden valideren
Het valideren van methoden is een belangrijke taak in elk analytisch laboratorium. Het systematisch nagaan of een meetmethode betrouwbaar én geschikt is voor een bepaalde analyse vergt veel tijd en levert vaak hoge uitgaven op. Zeker wanneer de juiste hulpmiddelen ontbreken. Als oplossing biedt exposant, Da Vinci Laboratory Solutions, de software VALIDAT van haar partner iCD, die is ontworpen om ondersteuning te bieden tijdens het volledige validatieproces van planning, uitvoering tot en met rapportage. Het bespaart kostbare tijd en reduceert het risico op fouten.
VALIDAT is ontworpen op basis van de DIN EN ISO 9001: 2008 en GAMP regelgeving met daarbij in gedachten de dagelijkse manier van werken in het laboratorium. Deze oplossing biedt een gevalideerd softwareontwerp op basis van eisen volgens GAMP5 en 21 CFR Part 11 (IQ/OQ) voorzien van diverse templates voor het opzetten van validatieprojecten en -procedures. De speciale rapportagefunctie maakt het mogelijk in één keer een compleet validatierapport te creëren. VALIDAT voert de procedures uit via gestuurde workflows. Daarnaast beschikt het pakket over een geïntegreerd document management systeem, een gebruiker systeem met vooraf gedefinieerde rollen en een audit trail functie met e-signatures. De gevalideerde berekeningen en statistieken voldoe n aan de ISO/ICH/FDA normen. Dankzij de verschillende interfaces is VALIDAT geschikt voor de meest gangbare CDS systemen zoals Empower, Chromeleon en OpenLab. Op de stand van Da Vinci Laboratory Solutions kunt u zelf ervaren hoe VALIDAT het mogelijk maakt om methoden en workflows slim op te zetten en elk vorm van methodevalidatie sterk te vereenvoudigen.
Betere dosering door automatische pipetteersystemen
Pipetteren en correct doseren blijf een belangrijk onderdeel van de dagelijkse laboratoriumwerkzaamheden. Een manier om uiterst nauwkeurig en foutloos te werk te gaan, kan door automatisering. De vernieuwde Eppendorf epMotion® biedt een automatische wijze van pipetteren. De systemen zijn voorzien van een unieke pipetteerrange van 1µl tot 1.000µl en door het open platform is er de flexibiliteit om alle kits en consumables, variërend van 0,2 ml PCR tubes tot 50 ml conische buizen en platen tot 96 of zelfs 384 wells te gebruiken. Alle pipetteertaken, klein of groot, worden geautomatiseerd met meer nauwkeurigheid en reproduceerbaarheid.
De systemen zijn gebruiksvriendelijk, intuïtief en zeer toegankelijk om mee te werken. Of het nu gaat om een PCR set-up, nucleïnezuur purificatie of algemene routinematige pipetteertaak, ervaar hoe gemakkelijk en flexibel automatisering kan zijn. De kleinste versie van automatischs pipetteren is de epMotion 5070 geschikt voor elke routinetoepassing zoals seriële verdunningen, het pipetteren van reagentia en samples van buizen naar platen of sample normalisatie. Ook is er een pipetteersysteem speciaal ontworpen voor PCR set-up en nucleïnezuur purificatie, de epMotion® 5073, maar kan door de flexibiliteit ook gebruikt worden als een open platform voor diverse automatische pipetteertoepassingen. Tot slot biedt de epMotion® 5075, met 12 tot 15 posities en vele extra opties een nog grotere flexibiliteit. De epMotion 5075 is de oplossing voor geavanceerde toepassingen en biedt dezelfde uitstekende nauwkeurigheid.
Door alle aanwezige opties is de epMotion 5075 een perfect systeem voor toepassingen zoals nucleïnezuurpurificatie, (real-time)PCR set-up, next generation sequencing, evenals elke algemene routinematige pipetteertaak. Op de beursvloer van LabAutomation kunt u op de stand van Eppendorf het systeem aanschouwen.