Digitale transformatie wordt vaak de volgende industriële revolutie genoemd en heeft vrijwel elk aspect van ons leven veranderd. Van winkelen, reizen en bankieren tot zakendoen en communiceren, digitalisatie transformeert en hervormt industrieën over de hele wereld. Daarbij vormt de wetenschap natuurlijk geen uitzondering. Digitale transformatie zal innovatie versnellen, de onderzoeksproductiviteit verhogen en waarborgen dat laboratoriumapparatuur zijn waarde behoudt. Hoe kunnen laboratoria ervoor zorgen dat ze klaar zijn voor de digitale transformatie?
Als een laboratorium niet digitaliseert, is het op veel fronten niet doeltreffend. Laboranten hebben te maken met veel frustraties en inefficiënties. Dit loopt uiteen van ongepland onderhoud aan apparatuur en foutgevoelige label- en volgsystemen voor monsters tot het handmatig doorzoeken van ontelbare papieren documenten. Het idee dat dergelijke ongemakken een onontkoombaar onderdeel vormen van het laborantenbestaan, is niettemin aan verandering onderhevig. Vooruitkijkende leveranciers, zoals Thermo Fisher Scientific, bieden verscheidene verbindende technologieën aan om onderzoekers te inspireren tot digitale transformatie. Zo kunnen ze de productiviteit verbeteren, handmatige werkzaamheden terugdringen en innovatie stimuleren.
Een van de beste manieren om deze transformatie te versnellen, is het promoten van digitale connectiviteit in het laboratorium. Dankzij verbindende softwaresystemen, zoals LIMS (Information Management System), LES (Laboratory Execution System) en SDMS (Scientific Data Management System), kunnen wetenschappers de processen en dataworkflows in hun lab met één oplossing beheren. Door gecombineerd beheer van dergelijke uiteenlopende elementen van het lab kan veel efficiënter gewerkt worden. Dit alleen is al een transformatie.
Verbonden workflows bieden de garantie dat processen correct worden gevolgd, dat de gebruikte instrumenten en apparatuur worden onderhouden en dat de analist is geschoold in zowel de betrokken apparatuur als de betrokken processen – essentieel voor naleving van ISO 17025 en andere branchevoorschriften. Gedurende de gehele cyclus, van verzameling tot archivering, wordt de gegevensintegriteit bijgehouden en aangetoond via een veilig en volledig controlespoor.
Dankzij digitale connectiviteit kunnen afdelingen in een laboratorium bovendien eenvoudiger samenwerken. Deze werkwijze voorkomt ‘informatiesilo’s’. Een sterkere samenwerking maakt snellere en eenvoudigere uitwisseling van ideeën en gegevens mogelijk en dit kan weer leiden tot meer high-impact onderzoek en een versnelling van wetenschappelijke innovaties en doorbraken.
De digitale transformatie ontketent een revolutie in het laboratorium. Zie hoe cloudconnectiviteit en verbeterde analysemogelijkheden voor meer LIMS- en ELN-gegevens leiden tot verdieping van het wetenschappelijke inzicht op www.thermofisher.com/LIMS. Of bezoek Thermo Fisher Scientific op de informatiemarkt van LabAutomation.