Diverse sprekers bieden tijdens LabAutomation inzage in hun proces van automatiseren bij genetisch en moleculair onderzoek. Bart Mol werkzaam bij UMC Groningen vertelt over de toenemende eisen van patiëntveiligheid en hoe zij hiermee rekening hebben gehouden bij automatisering voor genoomdiagnostiek. Karen Dierickx van Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis geeft aan dat werkdruk reden is geweest om automatisering van PCR set-up uit te voeren. Remco Makkinje van Radboudumc gaat in op de mogelijkheden van automatiseren binnen een genetisch research lab.
Binnen de afdeling Genetica van het Radboudumc is automatisering van vele labprocessen binnen de klinische diagnostiek al doorgevoerd. Sinds een paar jaar zijn de processen binnen de Research geautomatiseerd, waarbij de grote dynamiek en de voordurende innovatie van het onderzoek een uitdaging is. De belangrijkste aspecten bij de automatisering zijn ook de flexibiliteit én de inzet van de robot in combinatie met randapparatuur. Deze presentatie laat zien dat automatisering binnen een research laboratorium, met de aanschaf van de juiste liquid handler en randapparatuur, een sterke professionalisering in termen van standaardisering en kwaliteitsverbetering kan betekenen.
Bij UMC Groningen was het voor Bart Mol de uitdaging om rekening te houden met de hoge eisen die aan de patiëntveiligheid worden gesteld om tot een goede automatiseringsoplossing te komen. Daarnaast werd er door de afnemers eisen gesteld aan de kwaliteit van het geleverde DNA en de snelheid van levering. In goed overleg met de leverende firma is een systeem dat geautomatiseerd DNA isoleert voor gebruik in de Genoomdiagnostiek opgeleverd. In de presentatie zal worden ingegaan op de keuzes die gemaakt worden tussen patiëntveiligheid en leverbetrouwbaarheid. En hoe het uiteindelijke systeem er dan uit ziet en de werking ervan in de praktijk.
Om de steeds groeiende werkdruk op te vangen binnen het lab moleculaire biologie van Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis werd de noodzaak voor automatisatie en standaardisatie steeds duidelijker. Karen Dierickx was betrokken bij het proces om een pipetteerstation in te schakelen voor de PCR set-up van het grootste deel van de analyses. De communicatie tussen het LIS en het pipetteerstation en tussen het pipetteerstation en de realtime PCR toestellen werd op proef gesteld. Ook werd de traceerbaarheid van reagentia en stalen gedurende het volledige traject gewaarborgd. Aan de hand van de huidige workflow zullen de eisen en uitdagingen van deze implementatie aan bod komen en zal de meerwaarde van deze toepassing voor het laboratorium worden toegelicht.
Meld u aan voor een bezoek.