In discussies over Industrie 4.0 wordt het lab zelden genoemd. De essentie van Industrie 4.0 is de introductie van cyber-fysieke systemen, waarbij (1) de fysieke wereld direct gekoppeld is aan de virtuele wereld en (2) simulaties gebruikt worden om het fysieke systeem aan te sturen.
Het eerste punt is welbekend bij labs als het direct digitaal opslaan van meetresultaten. In het innovatieproces is het zelfs mogelijk verder te gaan dan het tweede punt door metingen in de fysieke wereld helemaal te vervangen door simulaties – dat is “Innovatie 4.0+”.
De snelheid, capaciteit en robuustheid van het innovatieproces maken een sprong voorwaarts als de huidige aanvragers van metingen hun antwoorden snel krijgen door zelf simulaties te doen met de digitale tweeling van het lab. Toch heeft het bedrijf van de toekomst nog steeds fysiek labs nodig voor vroege exploratie van nieuwe wetenschap en techniek, bij de systematische ontwikkeling van “echt nieuwe” producten, en in de kwaliteitscontrole.
Naast het eigenlijke doel van deze metingen, is de data ook nodig bij het ontwikkelen en verbeteren van de modellen die gebruikt worden in de simulaties. Als voor elke meting die toch uitgevoerd wordt ook de overeenkomstige simulatie gedaan wordt, dan versterkt dit het vertrouwen in de meting en de modellen. Lijkt het een keertje niet te kloppen, dan is het altijd de moeite waard om dit uit te zoeken.
De weg naar Innovatie 4.0+ is lastig zonder een doordachte digitale transformatie van de processen in het lab. Dat kan niet alleen door de huidige processen te digitaliseren, maar de hele cascade tot het afleveren en in productie nemen van een innovatie moet wellicht aangepakt worden. Denk groot, voer uit in kleine stapjes.
Spreker: Rik Pepermans, Rik Pepermans Consulting
Dit webinar vindt plaats op dinsdag 15 juni om 09.00 uur.