Track & trace met GPS, robots, snelle analyses, RFID-tags, barcodes, LIMS en automatisering bij microbiologie zijn allemaal elementen die de dagelijkse analyses van 50.000 melkmonsters bij Qlip mogelijk maken. Daarnaast wordt in het chemische en microbiologisch laboratorium jaarlijks meer dan 400.000 analyses uitgevoerd op zuivelproducten als kaas, melkpoeder en zuigelingenvoeding. Tijdens LabAutomation geeft Armand Hermans, hoofd QCM laboratorium bij QLIP, een inkijk in de geautomatiseerde labprocessen en de borging van de kwaliteit.
Qlip heeft een lange geschiedenis als partner in de zuivelketen. Zij is actief betrokken bij de melk- en zuivelproductie, vanaf de boerderijfase van de melk tot en met de borging van kwaliteit en voedselveiligheid in de zuivelindustrie en handel. In het laboratorium in Zutphen worden jaarlijks zo’n 14 miljoen melkmonsters in opdracht van de zuivel en rundveeverbetering onderzocht. En worden jaarlijks 10.000 beoordelingen, audits en certificeringen in de zuivelindustrie, melkvee- en rundveehouderij uitgevoerd. Voordat u uw glasje melk drinkt zijn er dus vele metingen en analyses aan vooraf gegaan. Tijdens het LabAutomation event kunt u in de lunchpauze genieten van een glasje melk én komt u te weten hoe de kwaliteit van de melk met behulp van automatisering tot stand komt.
LabAutomation, dé centrale ontmoetingsplek voor meer inzicht
Met circa 200 aangemelde bezoekers wordt de zesde editie van LabAutomation een boeiende ontmoetingsplek, in letterlijk het Hart van Holland centraal gelegen in Nijkerk. Naast praktische informatie over labautomatisering en softwaresystemen van de 23 vooraanstaande leveranciers, kunnen bezoekers ook hun vakbroeders ontmoeten. Mede door de mix van diverse industrieën en sectoren in het lezingenprogramma, heeft iedereen de kans om nieuwe inzichten te krijgen en nieuwe interessante contacten te leggen.
De lezingen worden verzorgd door eindgebruikers die onlangs een nieuw systeem hebben aangeschaft en hun ervaringen delen met de aanwezigen in de zaal. Waarbij vaak het keuzeproces, de implementatie, de huidige werking, de voor- en nadelen worden belicht. Sprekers zoals Crucell, Nuplex Resins, Radboudumc, Loders Croklaan, Vitens, Sabic, PAMM, NIZO, GD geven dan ook applicatiegerichte praktijkvoorbeelden met de ontwikkelingen die erbij spelen. Onderlinge contacten en kennisuitwisseling tijdens de pauzes van het programma is een vanzelfsprekend onderdeel van LabAutomation. Dit verhoogt de informatieve en toegankelijke sfeer van dag.
Creëer en beheer (q)PCR protocollen met de qPCR assistant
In de PCR en qPCR analyse sfeer is automatiseren een perfecte tijdwinner, omdat dit de mogelijkheid geeft om ondertussen andere zaken te ondernemen. De Pipetmax van Gilson is zo’n oplossing wat met succes is toegevoegd aan hun programma.
Dit is een volledig automatische robot met de bekende technologie en vertrouwde kwaliteit van de Gilson multichannel pipet. Met het bijgeleverde tablet bestuurbare systeem is hij uitermate geschikt voor het volgen van protocollen.
Sample lijsten kunnen geïmporteerd worden en met behulp van een exportfile worden de samples tot in de cycler gevolgd. Gewenste controle samples worden automatisch toegevoegd. Verschillende compatibele experimenten kunnen op dezelfde plaat uitgevoerd worden. Er kan worden gekozen om de verdunningen en de master mix met de hand te pipetteren. Hiervoor wordt een pipetting manual gegenereerd.
Voor automatisering is het protocol in drie stukken opgesplitst (verdunning, mastermix bereiding en PCR plaat aanmaken) zodat het mogelijk is dit op verschillende Pipetmax apparaten uit te laten voeren. Op de beursvloer van LabAutomation kunt u bij de stand van Gilson deze robot aanschouwen.
Een kwarteeuw LIMS op uw tablet
Een kwarteeuw LIMS, een kwarteeuw innovatieve ontwikkelingen, en honderden klanten die al sinds een kwarteeuw tevreden kunnen meegroeien in hun LIMS-applicatie, met innovatieve technologieën binnen handbereik voor wie dat wil. Siemens biedt al laboplossingen met mobiele toestellen sinds jaar en dag. Maar vandaag zit SIMATIC IT Unilab in een stroomversnelling. Alles wat goed is en blijft aan een kwarteeuw LIMS wordt nu beschikbaar in een mobiel platform dat alle sterktes van tablets inzet, en met een eenvoudige, gebruiksvriendelijke user interface uw lab een nieuwe dimensie geeft.
Tablets zijn intuïtief en gebruiksvriendelijk. Met de doelstellingen van Siemens Industry Software zoals flexibiliteit, mobiliteit, toegankelijkheid en de gebruikers het leven gemakkelijker maken, sluit het gebruik van de tablet hier goed op aan. SIMATIC IT R&D Suite ondersteunt bovendien voortaan zowel Oracle als Microsoft SQL Servers. SIMATIC IT Unilab maakt deel uit van SIMATIC IT R&D Suite, het Siemens softwareplatform voor R&D en kwaliteitsbeheer. Het omvat componenten, modules en bibliotheken voor R&D en kwaliteit, zoals LIMS, Electronic Lab Notebook (ELN), specificatiebeheer, formule- en receptenbeheer, leveranciersbeheer, regulatory datamanagement, project datamanagement.