Vele laboratoria hebben de stap gewaagd om vanuit bestaande processen te gaan automatiseren en daarbij ook de data digitaal te verwerken. Tijdens LabAutomation worden die ervaringen gedeeld. Ben Rutjes van NVWA vertelt hoe zij 50.000 monsters vastleggen in LIMS, via een e-form voor de inspecteur ter plaatse. Hendrik Attema van TNO Triskelion beschrijft de selectie en implementatie van een LIMS-systeem voor zowel routematig als research onderzoek. Lut van Gorp van Indaver belicht wat de impact is bij het invoeren van een nieuwe LIMS-systeem, voor bestaande systemen, data en bovenal de mens.
Bij de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) worden landelijk door meer dan 500 inspecteurs monsters genomen. Op jaarbasis zijn dat circa 50.000 monsters waarvan meestal meerdere analyses uitgevoerd worden. Door een speciale interface van het LIMS-systeem worden de monsters via een e-form ingevoerd. Ook zijn er interfaces vanuit het LIMS-systeem met andere laboratoria waaraan onderzoek wordt uitbesteed. Ben Rutjes licht de werking hiervan toe in zijn lezing.
TNO Triskelion is momenteel bezig met de implementatie van het nieuwe LIMS-systeem, waarbij nu de focus ligt op het routinematig onderzoek. De volgende stap zal zijn uitbreiden van de functionaliteiten én de combinatie met het researchonderzoek. Hendrik Attema vertelt hoe de selectie en aanschaf van het systeem is verlopen, alsmede de huidige stappen van de implementatie.
Bij Indaver staat recycling en terugwinning van energie uit afval centraal. Om hier toonaangevend te blijven is een LIMS-systeem nodig. Om de overstap op een nieuw LIMS-systeem goed te laten verlopen is een grondige analyse van het systeemlandschap, interfaces en data flows en hun doelgerichtheid uitgevoerd. Maar ook een grote schoonmaak van de database om met een schone lei te starten. Lut van Gorp zet uiteen hoe dit exact is gedaan en welke rollen alle betrokken partijen hebben gespeeld.
Meld u aan voor een bezoek.