Hoe out of the box denken de development-time met jaren verkortte
Waarom doen we wat we doen? Dat klinkt filosofisch, maar door het beantwoorden van zo’n vraag ontstaan wel innovaties. Dat ervaarde ook Linda Dijkhoorn. De CEO van EV Biotech vond dat haar werkzaamheden achterhaald waren, durfde out of the box te denken en verkortte de development-time van microbiologische organismen met jaren. Linda was keynote-spreker op LabAutomation en vertelde hoe deze techniek haar laboratorium efficiënter maakt.
Koude douche
Het begon met frustratie tijdens Linda’s PhD. “Ik wilde micro-organismen ontwerpen en had daarvoor gelimiteerde middelen, weinig budget en bovendien maar twee handen. Omdat dit proces een kwestie van trial-and-error was en ik de crux maar niet ontdekte, vloog er een halfjaar voorbij zonder resultaat.” Dat moest anders, vond Linda.
“Ik ben ervan overtuigd dat het gebruik van data de toekomst is. Uiteindelijk zal ieder laboratorium ermee werken.” Linda Dijkhoorn, CEO van EV Biotech
Het kon ook anders
Zoekend naar een creatieve oplossing raakte Linda in gesprek met een mede-PhD’er die gespecialiseerd is in modulatie. “Ik vroeg haar: kun jij bacteriën moduleren? Want zelfs al een beetje inzicht stuurt mij de juiste kant op. Ze antwoordde ja, ging aan de slag en een week later was het al raak. Binnen een paar dagen bereikte ik meer dan in een halfjaar.”
De techniek in een notendop
Slimme modellen creëren microbiële celfabrieken voor industriële productie van hoogwaardige chemicaliën en eiwitten. Daarvoor heeft EV Biotech een hele pijplijn gebouwd, met gigantisch veel data. Zo wordt in korte tijd bekend welke resultaten u kunt uitsluiten en welke analyses u wél kunt uitvoeren.
Efficiënt, snel en duurzaam
Wat dus ontstond als frustratie, werd een idee en groeide uit tot EV Biotech. Linda’s bedrijf brengt nu twee werelden samen: strain-development en digitaal moduleren. “Dat levert dus in eerste instantie een versnelde development-time op. En dat brengt ook andere voordelen met zich mee: je werkt efficiënter, verbruikt minder energie en verkleint de afvalstroom. Met een duurzamer laboratorium als gevolg.”