Integratie is het sleutelwoord in labautomatisering
Het moderne laboratorium bevat tal van high tech apparaten, maar het is helaas geen gegeven dat deze met elkaar kunnen samenwerken. Het toverwoord is daarom integratie. Paul Jeffrey, senior sales specialist bij PerkinElmer Nederland, denkt dat deze trend in labautomatisering steeds belangrijker gaat worden. Ook heeft PerkinElmer oplossingen voor dit vraagstuk.
Jeffrey ziet de roep om beter op elkaar aansluitende apparatuur en software snel groeien: “Wat nu hot en happening is, is het stukje integratie”, zegt hij. “Bijvoorbeeld een losse pipeteerrobot integreren met een PCR-apparaat of een sealer die nadat het liquid handling-stukje is gebeurd de platen dicht sealt. Of denk aan scanners die automatisch de data naar LIMS-systemen kunnen toeschrijven, of concentratiemeters die data teruggeven aan de robot die op basis daarvan concentraties normaliseert.”
Een sleutelrol speelt software daarbij: "Bepaalde PCR-systemen hebben een API waarmee ze kunnen communiceren met andere apparatuur en bestanden onderling kunnen uitwisselen. Zo kunnen we die apparatuur integreren met onze robots."
PerkinElkmer heeft daar oplossingen voor, zegt Jeffrey: “Daar hebben we twee variaties in: een liquid centric oplossing, zoals een shaker op het deck van de liquid handler, en een robotic centric solution door middel van integratie van een robotarm. Met deze oplossingen kun je sommige processen helemaal loslaten omdat de apparatuur onderling goed communiceert.”
De coronapandemie heeft deze ontwikkelingen nog eens versterkt. “Door covid heb je minder mensen op het lab en is er meer behoefte aan automatisering en meer ‘walk away time’”, zegt Jeffrey. “En veel labs hebben al alle benodigde apparatuur. De daaropvolgende logische ontwikkeling is dat deze apparaten verder worden geďntegreerd.”
Hij vervolgt: “Wat ook belangrijk is, is remote access. Zo kun je je lab van een afstandje bekijken. Daarvoor bieden wij onder andere camera’s aan of we bieden mobiele apps die een signaaltje geven als er een storing is."
Een andere ontwikkeling die belangrijker is geworden, is tracking: “Ook het tracken van de vele data wordt belangrijker. PerkinElmer biedt custom software mogelijkheden waarmee verbanden in data kunnen worden gevonden zoals bijvoorbeeld de koppeling tussen coronabesmettingscijfers en het weer.”
Verder denkt hij dat LabAutomation ook voor het hoger onderwijs heel interessant is: “De ontwikkelingen in de industrie gaan snel en daarom is het voor studenten maar zeker ook voor docenten interessant om events zoals LabAutomation te bezoeken en op die manier op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.”
Pedro Echave van Perkin Elmer geeft tijdens de LabAutomation online week een webinar met de titel "From Cell Suspension to Single Cell NGS data - Automatable - Workflow". Deze presentatie vindt plaats op donderdag 17 juni om 15.00 uur. Deelname is kosteloos, inschrijven kan via deze link.