Terugblik online themadagen LabAutomation
Twee dagen lang werden bezoekers online geïnformeerd over de laatste stand van zaken rondom automatisering in en rond het laboratorium tijdens de LabAutomation online themadagen.
Afgelopen dinsdag stonden er al direct zeven lezingen op het programma. Rik Pepermans sprak over ‘innovatie 4.0+’, waarbij hij onder andere over het nut van simulaties sprak. Glenn Dukel (Synchron Lab Automation) vertelde op zijn beurt over het toepassen van robotica in het lab, terwijl Melanie Vig (Thermo Fisher Scientific) een betoog hield over ‘automated science’.
Robotica kwam ook aan bod in het verhaal van Tom Vercammen (IS-x Labs) waarin hij de voordelen schetste van volledig geautomatiseerde monstervoorbewerkingen. De webinar van Christian Sampedro (Festo) sloot daar nauw op aan met duiding over het doseringsprincipe van ‘Pressure over Liquid’. De eerste dag van LabAutomation werd afgesloten met lezingen van Nathaniel Hentz (Artel) en Nazha Bouhafid (PHC Europe) waarin onder andere over pipetteren en ULA-plates werd gesproken.
Dag twee
Op donderdag stonden er ook weer tal van boeiende lezingen op het programma. Jeroen de Haas (LabVantage Analytics) schotelde de kijker een aantal use cases voor waarin AI wordt ingezet. Want met welke data uit de LIMS-systemen kunnen we de toekomst voorspellen? En welke problemen kunnen er optreden? Frédéric Delaruelle (Waters) gaf inzicht op de voordelen van nauw geïntegreerde softwaresystemen, terwijl Michel Mees (LabWare), een overzicht gaf van een aantal belangrijke trends op het gebied van labautomatisering.
Maria Savino (Beckman Coulter) en Sandra Baumann (Eppendorf) vertelden de webinarbezoekers over respectievelijk covid-research en PCR-tests, en het complexe proces rondom ‘nucleic acid purification’. De themadagen werden afgesloten met interessante bijdrages van Pedro Echave (PerkinElmer) en Thomas Funke (Funke Analytic Consult) waarin zij elk uitleg gaven over geautomatiseerde workflows.
De themadagen gaven de bezoekers een mooi totaalplaatje van de stand van zaken op het gebied van labautomatisering, een markt die volop in beweging is. Hopelijk kunnen we in 2022 weer een fysieke editie houden.
LabNL
En vergeet niet: eind september kunt u voor meer interessante lezingen langskomen tijdens LabNL in de Jaarbeurs. Op 28 september staat het conferentieprogramma in het teken van labautomatisering. Inschrijven voor de beurs en voor dit programma is kosteloos en kan nu al via dit registratieformulier.