Waters zet grote stappen op het gebied van lab automation
Waters is al meer dan zestig jaar actief in de laboratoriummarkt en opereert sinds de oprichting onder het motto 'deliver benefit'. De multinational is vooral bekend om zijn pionierswerk op het gebied van chromatografie, massaspectrometrie en thermische analyse, maar deze tijd vraagt ook van Waters om stappen te zetten op het gebied van laboratorium automatisering. We spreken met Paul Wijnhoven en Evelien Dejaegere van Waters over de laatste ontwikkelingen op dat vlak.
Door: Dimitri Reijerman.
Paul Wijnhoven, Account Manager bij het Chemistry team van Waters, vertelt met enige trots: "Sinds kort hebben we een eigen tak voor lab automation." Evelien Dejaegere, Marketing Manager in het Europese Chemistry team en bezig met lab automation-projecten vult hem aan. "Gezien dat we anderhalf jaar geleden nog niets hadden zijn we snel groeiend. Er is vooral vraag naar volledige workflows voor het verwerken van samples. Hoe kunnen we dat allemaal aan elkaar plakken om zo min mogelijk manuele handelingen nodig te hebben? We hebben partnerships met een aantal grote partijen in de lab automation-sector waarbij we samenwerken voor specifieke workflows. En sinds begin 2020 is Andrew Alliance door ons overgenomen en volledig geïntegreerd in Waters. Daardoor is de focus op lab automation alleen maar groter geworden."
De focus van Waters ligt op het aanbieden van een automatisatieplatform dat eenvoudig kan worden geïmplementeerd in elk laboratorium, zonder hiervoor een specialist ter zake te moeten zijn. Het bestaat uit een centrale intuïtief te gebruiken Software (OneLab), die naar wens gecombineerd kan worden met een intelligente pipetting setup (Pipette+) en een automatisatie robot (Andrew+). Naast de uitgewerkte protocollen en opstellingen is er ook de mogelijkheid om zelf protocollen te ontwikkelen via een eenvoudige editor en Waters verzorgt maatwerk om de gebruikte labmaterialen te integreren in de robot lay-out en software.
Door de coronacrisis is lab automation nog meer onder de aandacht gekomen, zegt Wijnhoven: "Onze klanten zijn sinds de coronacrisis meer gaan nadenken over hoe lab automation geïntegreerd kan worden in hun labs. Ik denk dat we blijvend meer vanuit huis en gespreid gaan werken. Dus ik verwacht inderdaad dat de pandemie de integratie van automatisering in het lab flink heeft versneld."
Dejaegere: "We hebben tijdens corona veel met andere partijen samengewerkt. Een hele belangrijke is dat we een nauwe samenwerking hadden met klanten die banden hadden met het project van het Britse NHS. Daar zaten ook uitlopers in naar Scandinavië en ook Nederland en België. Uiteindelijk hebben we een compleet geautomatiseerde workflow kit (RUO) op de markt kunnen brengen voor het detecteren en kwantificeren van het Sars-COV-2 signature NCAP peptide, inclusief een nieuwe LC-MS analytische methode.
Richting de toekomst speelt vooral toegankelijkheid van automatiseringstoepassingen een grote rol, denken ze bij Waters. Dejaegere: "We kunnen een rol spelen in het toegankelijker maken van automation. En duidelijk maken dat het niet altijd complex hoeft te zijn en dat er niet per se een specialist voor nodig is. Ons platform is intuïtief en gemakkelijk." Wijnhoven vult aan: "Die veronderstelde complexiteit is ook wat klanten vaak afschrikt. Verder willen eindgebruikers ook naar een paperless omgeving. Dus werken via de cloud of een afgeschermde omgeving wordt belangrijker, waardoor je in de toekomst met een tablet naar het lab gaat."