Tijdens deze editie van LabAutomation geven laboratoria uit verschillende gebieden, van medische sector, industrie tot voeding, inzicht in hun automatiseringsoplossingen. Zo vertelt Peter van den Berg van Nuplex Resins over robotisering van monomeren naar verf, schetst Suzan Pas van Erasmus MC de uitdagingen bij geautomatiseerde diagnostiek voor virologie en geeft Armand Hermans van Qlip de automatiseringsslagen voor 50.000 melkmonsters weer in zijn lab. Dit lezingen-
programma biedt u een breed aanbod én daagt u uit over de grens van uw vakgebied te kijken naar de applicatie en te leren van de geboden informatie en kennis.
De variatie is ook te vinden in de software track van het lezingenprogramma. Ermanno Bosgoed van het Radboudumc licht toe hoe het LIMS-systeem ondersteuning biedt voor genetica onderzoek, René Blok van IOI Loders Croklaan Europe toont de efficiëntie door een LIMS-systeem en Jan Smelt van Gezondheidsdienst voor Dieren schetst de schillende softwaresystemen waardoor van dierenarts tot analist de informatiestroom correct loopt. Daarnaast is het mogelijk om nog meer informatie te ontvangen bij de
22 aanwezigen bedrijven op het beursplein, die uiteraard hun producten en systemen ook voor diverse laboratoria inrichten. Via een relatiekaart van deze bedrijven kunt u het evenement gratis bezoeken.
Kijkje in de toekomst van data, ook voor het lab
Het lijkt nog ver weg, maar door de toenemende automatisering wordt meer data gegenereerd.
Deze data vermenigvuldigt zich aanzienlijk snel, waardoor onderzoekscentra nu al spreken over Big Data en bezig zijn met onderlinge uitwisseling van data-sets. Maar wat is Big Data precies en welke kant ontwikkelt het op? Jeroen ter Heerdt van Microsoft trapt het LabAutomation event af met een kijkje in de toekomst. Hij geeft een presentatie over Big Data en maakt daarbij de koppeling naar het laboratorium.
Jeroen ter Heerdt ondervindt door zijn geruime werkervaring bij Microsoft dat er overal een steeds grotere hoeveelheid data wordt gegenereerd. Daarbij spelen allerlei vraagstukken een rol rondom bijvoorbeeld databases, data warehousing, big data en datavisualisaties. Een andere opkomende ontwikkeling is de mogelijkheid om op afstand inzicht te krijgen in die data. En daarbij is de term Big Data hard op weg,
het volgende containerbegrip te worden: iedereen geeft er zijn eigen definitie aan. Wat kun je eigenlijk met Big Data en waarom zou je dat willen? De presentatie biedt inzicht in de data ontwikkelingen in algemene zin, waarbij de koppeling naar het laboratorium wordt gemaakt.
Hoge kwaliteit data verhoogt de productiviteit van DNA sequencing
Samplevoorbereiding is de key voor hoge kwaliteit data in DNA/RNA sequencing. Protocollen voor benchtop sequencers zijn complexe methodes welke veel precisie vereisen. Fouten in library voorbereiding leiden tot een verlies van kostbare samples en reagentia. De PerkinElmer NGS Express™ Automated Liquid handling is een complete oplossing voor de Next Generation Benchtop Sequencing Library Voorbereiding. Dit workstation is een compacte, flexibele en gemakkelijk te gebruiken library voorbereidingsysteem voor benchtop sequencers zoals de Ion Torrent PGM™, Ion Proton™ en MiSeq® systemen.
De NGS Express™ is ontworpen voor efficiënte samplevoorbereiding van maximaal 24 NGS libraries en elimineert de noodzaak voor tijdrovende protocolontwikkeling. Deze oplossing kan ingezet worden op elk laboratorium die een benchtop sequencer hebben of willen aankopen. De applicaties die het workstation standaard bevat zijn fragment library voorbereiding, amplicon sequencing, target capture en sample normalisatie. Ontmoet de NGS Express™ op LabAutomation bij PerkinElmer.
Nieuwe automatiseringsmogelijkheden door flexibele opstelling
Robotsystemen zijn niet meer weg te denken uit laboratoria. Steeds vaker vinden ze ook hun toepassing op minder begaande wegen, door aanpassing van de standaard configuratie.
Lab Services neemt hierin het voortouw, door elk geautomatiseerd PlateButler® platform te ontwikkelen aan de hand van de specifieke wensen van de klant. Indien nodig vervaardigt het Bredase bedrijf de onderdelen zelf en wordt er flexibel omgegaan met de laatste vraagstukken tijdens installatie. Het Next Generation Screening Platform bij Bayer Healthcare is een van de vele PlateButler® voorbeelden, dat volledig volgens applicatie specifieke vereisten is opgebouwd voor de ontdekking van biologische geneesmiddelen. Dr. Micheal Strerath licht deze technologie toe tijdens zijn presentatie op het LabAutomation event.
PlateButler® Robotic Systems worden gebouwd met de uiterst flexibele PlateButler® Software die integratie van allerlei soorten instrumenten mogelijk maakt. De PreciseFlex Robot speelt hierin tevens een prominente rol. Als onafhankelijk specialist voor laboratoriumautomatisering zorgt Lab Services voor een systeem dat aan uw specificaties beantwoordt. Binnenkort viert Lab Services haar 20-jarig bestaan. Wat heel vertrouwd is, krijgt een nieuw jasje. De bedrijfsidentiteit krijgt een opfrisbeurt dat zich als eerste uit in het logo en een nieuwe website.