Laboratoria beschikken over databeheersystemen, waarbij het niet altijd eenvoudig is om dit optimaal te laten werken. Sprekers als Jasper Huiskamp van Teijin Aramid vertellen hoe bij hun R&D afdeling het LIMS-systeem is geïntegreerd en Ineke Verweire van Anacura – Anabiotec gaat in op de mogelijkheden om alle documentatie te koppelen aan het LIMS-systeem. Ook het koppelen van nieuwe apparatuur aan LIMS is een uitdaging, dit bespreekt Edith Sweep van RPS. Evenals de koppeling van een monstername-App aan LIMS-systeem wordt besproken door Eric Dingemanse van ALcontrol Laboratories.
Bij Teijin Aramid werkten de R&D afdelingen nog met verschillende eigen datasystemen, nu is dat alles verwerkt in één geïntegreerd platform. Hierdoor wordt een verbeterslag verwacht in de efficiëntie, de kwaliteit en kennisdeling door middel van data-aggregatie. Voor een organisatie waarbij flexibiliteit in het onderzoek van groot belang is, was het proces om tot één platform te komen een hele uitdaging. Jasper Huiskamp zal in zijn presentatie inzicht geven in hoe men dit heeft aangepakt, wat de voor- en nadelen waren en hoe de software nu gebruikt wordt.
De data uit de diverse analyses verwerken en in een systeem goed inzichtelijk hebben is waar LIMS toedoet. Maar bij Anacura – Anabiotec heeft men gedacht ‘Maar wat doe je met de bijbehorende documenten?’ zoals SOP’s, de protocollen, methoden, rapporten? Door nu te werken met een document-managermodule in het LIMS-systeem wordt de koppeling van gegevens en documenten mogelijk gemaakt. Ineke Verweire licht toe hoe het documentbeheer via LIMS werkt en welke voordelen dit oplevert.
RPS heeft, naast hun asbest, chemisch en microbiologisch laboratoria, ook inspecteurs die op locatie metingen verrichten. De ter plekke gemeten data wordt in een online module verwerkt die weer gekoppeld is aan het centrale LIMS-systeem. Onlangs is er, via een VPN verbinding, ook de koppeling met mobiele elektronenmicroscoop toegevoegd aan het LIMS-systeem. Edith Sweep zal tijdens haar presentatie ingaan op de functionaliteit LIMS-systeem met daarbij de nadruk op de onsite mogelijkheden van een LIMS-systeem.
Bij ALcontrol Laboratories verzorgen medewerkers ter plaatse metingen van voeding of water, dit gebeurt via een speciale ontwikkelde monstername-App. Deze App staat via een draadloze verbinding in contact met het LIMS-systeem van het laboratorium. Door de monstername-App vindt de registratie van genomen samples slechts éénmaal plaats en wordt het gehele proces versneld. Ook is de monstername-App eenvoudig te bedienen via een tablet of smartphone. Eric Dingemanse zal op 31 maart een korte demonstratie verzorgen. Meer leren van deze ervaringsdeskundigen?
Meld u aan voor een bezoek.