Door de toename van moleculaire testen zijn handmatige handelingen, zoals het pipetteren, invoer van laboratorium-nummers in de diverse apparaten en resultaatverwerking achterhaalt. Kostenreductie, efficiëntieverbetering, kwaliteitsoptimalisatie, snelheid, nauwkeurigheid en de logistieke flow van materialen zijn de huidige kernwoorden. Dit kan enkel gerealiseerd worden door huidige automatiseringsoplossingen. Ervaringen van Adrie Atsma van drinkwaterlaboratorium Vitens, verantwoordelijk voor drinkwater voor 20 miljoen mensen, en Rene Roymans van Stichting PAMM, een gezamenlijk ziekenhuislaboratorium voor pathologie en medische microbiologie van vier ziekenhuizen in Zuidoost-Brabant, worden in de lezingen gedeeld.
Automatiseren van moleculaire technieken zoals de qPCR is voor Nederlandse drinkwaterlaboratoria een uitdaging omdat deze methodieken lastig te automatiseren zijn. Het drinkwaterlaboratorium van Vitens heeft deze uitdaging aangegrepen. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in de aanschaf van een pipetteerrobot. Tijdens de lezing worden de argumenten voor de aanschaf van een pipetteerrobot nader toegelicht. Daarnaast wordt in de lezing het geautomatiseerde proces van watermonster tot en met het qPCR resultaat gepresenteerd.
Bij Stichting PAMM horen pipetteerrobots voor de preanalyse, extractie en PCR-setup, vooral bij de high-volumetesten, tot de standaarduitrusting. Een middlewareprogramma dat zorgt voor de communicatie overdracht tussen het LIMS en de diverse apparaten draagt bij aan efficiëntie- en kwaliteitsverbetering. Voor de low-volumetesten zijn apparaten beschikbaar, waarin de extractie, amplificatie en detectie plaatsvindt. Hierdoor kunnen resultaten van spoedonderzoeken vanuit de thuissituatie beoordeeld worden. De lezing geeft de mogelijkheden van de pipetteerrobots bij Stichting PAMM weer.