Monochloropropaandiolen (MCPDs) kunnen aanwezig zijn in verschillende voedingsmiddelen, in zowel vrije als vetzuur-gebonden vorm. Vrij 2-MCPD en 3-MCPD kunnen gevormd worden wanneer triglyceride- en zout-bevattende voedingsmiddelen verhit worden. Raffinage van vetten en oliën kan, dankzij de hoge temperatuur, resulteren in de vorming van 2-MCPD-, 3-MCPD- en GE. Terwijl 3-MCPD is geclassificeerd als mogelijk carcinogeen, is GE zowel carcinogeen als genotoxisch.
NofaLab bepaalt het gehalte aan MCPD(E) en GE in vetten en oliën met behulp van de DGF Fast and Clean methode, welke gelijkwaardig is aan de AOCS Cd 29c-13 en NEN-ISO 18363-1:2015. Deze methode is gevalideerd en sinds dit jaar ook geaccrediteerd door de Raad van Accreditatie (RvA). De scope van de methode wordt momenteel uitgebreid met sojasaus en oliehoudende producten, zoals mayonaise, gebakken goederen en zuigelingenvoeding.
Mariëlle Salden, Nofalab