Een Laboratory Execution System (LES) is een procedureel elektronisch labjournaal. Met een combinatie van deze software met LIMS kan labwerk efficiënter, veiliger en consistenter worden uitgevoerd.
De meeste LIMS (Laboratory Information Management Systems) zijn zeer geschikt voor labmanagement waardoor het lab efficiënt kan worden gerund. Met behulp van LIMS kunnen samples en tests worden georganiseerd, het onderhoud en calibratie worden bijgehouden van instrumenten en apparatuur en eenvoudig rapportages van de onderzoeksresultaten worden gegenereerd. Deze mogelijkheden zijn van grote waarde omdat ze de kosten drukken, de efficiëntie vergroten en analisten meer tijd geven voor de wetenschappelijke kanten van hun werk.
Één plus één is drie
Maar veel labs hebben meer nodig om de kwaliteit en consistentie te behouden en verbeteren, zegt Arjan Flierman, Product Manager van ThermoFisher. “QA/QC labs moeten ervoor zorgen dat hun resultaten reproduceerbaar zijn. Daarvoor moeten alle stappen van de procedure consistent zijn.” De beste manier om dat te bereiken is een LES (Laboratory Execution System) toevoegen aan het LIMS, vindt Arjan Flierman. Een LES is een elektronisch labjournaal (ELN) voor het gecontroleerd uitvoeren van het proces. Een LES leidt de analist stap voor stap door de processen en SOP’s (Standard Operating Procedures). Daarbij zijn reproduceerbaarheid en consistentie essentiëel. Dat is anders dan een ELN (Electronic Lab Notebook) dat gebruikt wordt voor het uitvoeren van ongestructureerd onderzoek.
Door LES te integreren in LIMS kunnen labmanagers er zeker van zijn dat de procedures worden gevolgd en dat controles gedurende het hele proces worden uitgevoerd door het LIMS. Het systeem kan bijvoorbeeld controleren dat alleen apparatuur en instrumenten worden gebruikt die in-service, ofwel operationeel zijn, of dat enkel getrainde analisten bepaalde procedures kunnen uitvoeren. Daarnaast biedt de combinatie LIMS/LES een extra veiligheidsmarge voor het lab, zegt Arjan Flierman. Door middel van een elektronische handtekening wordt namelijk geregistreerd wie wat deed en wanneer, zodat een procesgeschiedenis wordt vastgelegd van alle uitgevoerde stappen en hun status.
Meer voordelen
LES kan ook gebruikt worden in combinatie met een tablet, zodat analisten de instructies naar het lab mee kunnen nemen en direct op kunnen volgen. Instrumenten kunnen verbonden worden met het netwerk en zodoende kunnen de resultaten van deze instrumenten op afstand worden uitgelezen met de tablet. Fouten door handmatige invoer of kopiëren worden zo uitgesloten. De automatische controles op product specificaties geven een direct overzicht. Resultaten die buiten de specificaties vallen kunnen worden uitgelicht tijdens het proces. Zo hoeft niet het hele proces opnieuw te worden uitgevoerd wanneer er een klein probleem is dat direct kan worden opgelost. Deze controles geven labmanagers ook de mogelijkheid om “review by exception” toe te passen. Enkel de gemarkeerde problemen hoeven te worden geadresseerd omdat er continu validatie plaatsvindt.
Steeds meer laboratoria realiseren zich dat diverse softwareapplicaties in het lab geconsolideerd moeten en kunnen worden. Het samen brengen van de uitvoering van de procedures door middel van een LES en het LIMS in één oplossing is zo’n mogelijkheid tot consolidatie. Labs leveren hiermee een hogere kwaliteit en meer consistentie in al het werk.
Meer over LES en de methoden voor automatisering en integratie van software in het lab op www.thermofisher.com/lims