167.000 mensen zoals jij en ik, delen sinds 2006 vrijwillig hun gezondheidsdata met Lifelines.
Onze dagelijks groeiende verzameling bestaat inmiddels uit miljoenen samples en gegevens. Deze samples worden veilig door Lifelines beheerd in de Lifestore en onze digitale systemen. Echter, om deze miljoenen samples op te slaan is er veel geïnvesteerd in de kwaliteit van de opslag, de bescherming van persoonsgegevens en snelle beschikbaarheid van de samples voor wetenschappelijk onderzoek. Om deze doelen te bereiken maakt Lifelines gebruikt van vergevorderde automatisering dit zowel voor het verwerken van de samples met de liquid handlers als de opslag in de volautomatische pick-and-store vriezers.
Een tweede aspect in het hoogkwalitatief opslaan van samples zijn de verbruiksgoederen. Het belangrijkste onderdeel hierbij zijn de tubes voor de opslag. Lifelines maakt hiervoor gebruik van tubes met 2D barcodering. Deze barcodes zijn uniek voor Lifelines. De racks en vriezeronderdelen hebben ook unieke 1D barcodes voor verdere definiëring van de opslagplaats zodanig dat de exacte locatie van alle samples steeds gekend is.
Onze schat aan samples stelt Lifelines wereldwijd beschikbaar aan alle onderzoekers die middels onderzoek een relevante bijdrage wil leveren aan het gezonder oud worden van mensen. Lifelines streeft naar impact op preventie, medische ontwikkelingen en overheidsbeleid.
Spreker: Hilde Laeremans, Lifelines