Data is het product van het lab. Goede data laat een bedrijf toe de juiste beslissingen te nemen: het onderzoekslab levert waardevolle inzichten, het ontwikkelingslab komt met nieuwe producten, het kwaliteitslab geeft batches van de productie vrij. Tegelijk heeft elk lab ook data nodig, onder andere: informatie over reagentia, interne codes van producten, standaardprocedures. Bij het labwerk wordt nog veel meer intermediaire data gegenereerd en weer gebruikt. Tegenwoordig is bijna al deze data digitaal; indien niet, dan kan de data bijna altijd gedigitaliseerd worden. Een lab kan daarom alleen efficiënt zijn met een goed digital data management.
Laboratoria zijn veranderd door de digitalisering van de wereld in de afgelopen decennia, maar minder verregaand dan andere menselijke activiteiten. De output van meetapparaten is niet langer analoog maar digitaal; er zijn echter nog niet altijd algemeen gebruikte standaarden hiervoor. Papieren labjournaals zijn soms vervangen door elektronische; daarbij wordt echter nauwelijks gebruikgemaakt van multimedia. Er is een lettersoep aan software voor digital data management zoals LIMS, CDS, ELN, LES enzovoort gekomen; het doorgeven van data van het ene programma naar het andere moet echter al te vaak nog gebeuren door een mens die de formatering omzet.
Het digitaliseren van het lab is niet eenvoudig, maar er kunnen stappen gemaakt worden om het lab efficiënter te maken, de kans om fouten bij het omzetten te verminderen en vervelende digitale taken te automatiseren.
Spreker: Rik Pepermans