Per en polyfluorverbindingen (PFAS) zijn een groep stoffen die de laatste tijd veel onder de aandacht staan. PFAS hebben veelzijdige toepassingen vanwege hun uitzonderlijke chemische eigenschappen. PFAS worden onder andere toegepast in vet- en/of waterafstotende coatings, in blusschuim en in thermisch en chemisch resistente kunststoffen voor diverse toepassingen. Door veelvuldig gebruik van PFAS zijn de stoffen nu overal in onze omgeving te vinden, ook in uiteenlopende voedingsproducten. Omdat veel PFAS al schadelijk zijn bij lage concentraties, is het van toenemend belang dat de aantoonbaarheidsgrenzen steeds verder worden verlaagd.
In deze presentatie licht ik toe wat voor uitdagingen wij tegenkomen bij de analyse van PFAS en welke ontwikkelingen wij hebben doorgemaakt in het lab. In mijn presentatie licht ik de stofgroep kort toe en werp ik een korte blik naar de media en wetgeving. Vervolgens beschouw ik de uitdagingen rondom bemonstering en de methodeontwikkeling van PFAS analysemethoden. Hierin belicht ik een aantal van de door ons ontwikkelde methoden en hun bijzonderheden. Per analysemethode belicht ik de achtergrond; waarom is hij opgezet, zoals hij is opgezet en wat zijn de voor en nadelen?
Tot slot sluit ik af met een korte vooruitblik. Ik beschouw technieken die in het voorstadium staan in de analyse van PFAS en wat zij kunnen betekenen voor de toekomst.
Wil je meer weten over de uitdagingen bij het monitoren van PFAS? Ruben Kause geeft een lezing tijdens de vakbeurs LabNL. Een bezoek aan de beurs en deelname aan het seminar is gratis. Meld je direct aan via deze link.