Onze smartphones zijn in feite geavanceerde draagbare en oplaadbare instrumenten met ingebouwde krachtige computer, hoge resolutie camera en video apparatuur, GPS tijd- en locatiegegevens, en draadloze communicatie met de rest van de wereld. Daarmee is een smartphone in potentie tevens een uiterst krachtig alternatief voor lab apparatuur en een goed startpunt om analyses op locatie mogelijk te maken. Bovendien is er daarmee in potentie sprake van een ‘democratisering’ van metingen: 3,8 miljard mensen hebben reeds een smartphone en zouden daar betaalbare metingen mee kunnen doen. Qua performance hoeft een smartphone niet onder te doen voor een vele malen duurdere spectrometer in het laboratorium.
In deze voordracht wordt een overzicht gegeven van de wetenschappelijke en praktische uitdagingen, en van de meest recente resultaten van het Europese onderzoeksprogramma naar het meten van voedselkwaliteit met behulp van smartphones, FoodSmartphone.
Spreker: prof. dr. Michel Nielen1,2
1Wageningen Food Safety Research (WFSR), onderdeel van Wageningen University & Research, Wageningen, NL; 2Wageningen University, Wageningen, NL.
Meer informatie:
www.foodsmartphone.eu; Twitter: @foodsmartphone ; youtube.com/watch?v=lXceX3TITzs
Met dank aan:
Alle Aio’s en hun begeleiders van het FoodSmartphone programma. Dit programma werd mogelijk gemaakt door het Horizon 2020 onderzoek- en innovatieprogramma van de Europese Unie (Marie Sklodowska-Curie grant agreement No 720325).