Over de toekomst van het lab kunnen onze leden wel uren praten. Niet zo vreemd ook: de innovatieve organisaties zetten zich dagelijks in om u te voorzien van nieuwe labautomatiseringen. Eén daarvan is Gilson, een bedrijf dat oplossingen biedt voor vloeistofbehandeling, -zuivering en -extractie. Hoe kijken zij naar de toekomst? Steve DeCabooter, director of Connected Platforms bij Gilson, praat u bij over hun visie.
Hoe ziet labautomatisering er over vijf jaar uit?
“Over vijf jaar is al meer geautomatiseerd binnen het lab, maar zeker niet alles. Dat komt omdat sommige processen ontzettend complex zijn. In de toekomst worden meer eenvoudige handmatige processen geautomatiseerd. Je kan hierbij denken aan innovatieve pipetteersystemen. Die labautomatiseringen maken het proces nauwkeuriger en beter te traceren.”
Als we zo’n twintig jaar vooruit spoelen, welke ontwikkelingen gaan we dan zien?
“Onderweg naar het werk plant de laborant een experiment in. Wanneer hij of zij binnenwandelt, is dat experiment al door de systemen uitgevoerd. De stappen die de laborant zelf moet uitvoeren, zijn al ingepland en ingesteld. Daardoor kan diegene zijn of haar werk vlot en efficiënt uit te voeren en snel terugkeren naar het onderzoek. Dat bespaart tijd en vermindert het aantal fouten.”
In welke mate verandert het werk van de laborant?
“Het werk verandert in positieve zin: het wordt een stuk beter. Met deze innovaties krijgen laboranten de ruimte om meer te onderzoeken en te innoveren. Dat is toch eigenlijk de kern van het vak en maakt het werk uitdagend. De standaard manuele taken maken ruimte voor werkzaamheden die laboranten met passie uitvoeren.”
En dat is over twintig jaar al mogelijk?
“Twintig jaar lijkt misschien niet al te ver weg, maar als je je bedenkt waar we twintig jaar geleden stonden, dan zijn die voorspellingen niet zo vreemd. Toen konden we nog niet bedenken dat we nu met computers op zak zouden rondlopen.”
Welke uitdagingen voorzie je?
“Data biedt kansen, maar ook uitdagingen. Het ‘probleem’ is dat ieders data verschillend is. Onderzoekers en laboranten gebruiken immers andere instrumenten en hanteren een andere aanpak. Hoe brengen we data samen en maken we het voor iedereen bruikbaar?
In het lab speelt bovendien nog een andere kwestie: er zijn al veel verschillende instrumenten in een lab. En er wordt nog steeds in labautomatiseringen geïnvesteerd. Uiteraard een goede zaak, maar over twintig jaar komt de vraag hoe je alles gaat migreren. Denk maar aan je eigen huis:
Er zijn nieuwe innovaties, zoals een connected home, waarmee je de verlichting aan-, of uitzet met stemcommando’s. Dat zijn mooie technologieën, maar de meeste huizen zijn gedateerd en voorzien van ‘ouderwetse’ lichtschakelaars. Die twee technieken moeten dus met elkaar integreren en dat is een kapitale uitdaging. In hoeverre is het waard om volledig over te stappen?”
Hoe speelt Gilson op die uitdagingen in?
“Het werk in een laboratorium eenvoudiger maken: daar zet Gilson zich al vijftig jaar voor in. Een voorbeeld daarvan is de Trackman Connected die wij drie jaar geleden lanceerden. Dit is een tablet die het pipetteren eenvoudiger en betrouwbaarder maakt. En het biedt andere voordelen van automatisering: denk maar aan traceerbaarheid, reproduceerbaarheid, meer snelheid en minder fouten.”
Wat zou je andere organisaties willen meegeven?
“Er zijn veel technologieën die het werk simpeler maken en draadloos, nauwkeurig of goedkoper zijn. Dat biedt gewoon zo veel kansen. En niet alleen voor de doorvoer in het proces. Het draagt bij aan het werkgeluk. Daardoor zou het een goede ontwikkeling zijn als laboranten automatisering meer zien als een hulpmiddel, dan als een last waarmee zij de controle verliezen. Die angst houdt de toekomst tegen. De bredere discussie over de potentie van labinnovatie mag wat ons betreft meer worden gevoerd.”
Gilson is een van de deelnemende bedrijven aan de nieuwe beurs LabNL. Wilt u hen ontmoeten op 28, 29 of 30 september in Jaarbeurs Utrecht? Schrijf dan nu in voor een kosteloos bezoek.
Bezoek ook de website van Gilson voor meer informatie.