PFAS kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Blootstelling in bijvoorbeeld drinkwater of voeding kan leiden tot leverschade of het immuunsysteem aantasten. Maar hoe detecteer je PFAS precies? Ruben Kause van Wageningen Food Safety Research vertelt over de uitdagingen.
Als monitoringspecialist geeft Kause zelf geen inschatting naar de toxiciteit van een bepaalde soort PFAS. Hij meet uitsluitend: “Ik kan zelf geen antwoord geven op de vraag of PFAS in voeding een groot probleem voor de volksgezondheid vormt, want ik ben geen toxicoloog. Die vraag ligt bij het RIVM. Ik kijk puur naar de vraag hoe kun je verschillende soorten PFAS meten.”
Bronnen van PFAS
Daarvoor kijkt de Wageningen Food Safety Research naar tal van mogelijke bronnen: “We meten alles rondom de voedselketen”, zegt Kause. “Van bodem tot drinkwater, van voedingsmiddelen tot verpakkingsmaterialen. Wij krijgen vooral verschillende soorten water binnen, van oppervlaktewater en grondwater tot drinkwater. Maar ook veel voedingsmiddelen, vaak van dierlijke herkomst als vlees en vis. Met name vis is een bekende bron van PFAS, zeker als ze gevangen worden rondom gebieden met veel industrie. Maar we doen ook metingen bij groentes.”
Een aantal bekende PFAS-varianten wordt continu gemonitord, zegt de onderzoeker: “We maken onderscheid tussen PFAS die we standaard monitoren en PFAS-soorten die buiten ons vaste monitoringprogramma vallen. Een aantal soorten PFAS die breed zijn toegepast en waarvan bekend is dat ze gezondheidsschade geven, zitten in ons vaste programma. Daarbij kijken we met ons meetsysteem heel gericht naar die bepaalde componenten. Maar er zijn meer dan zesduizend verschillende soorten, dus we doen ook onderzoek naar methodes voor gerichte targeting voor het meten van meer onbekende PFAS-varianten.”
“We moeten op termijn ook overstappen naar nieuwe meetmethodes om alle PFAS-varianten waarin we geïnteresseerd raken, goed te kunnen meten. Zo doe ik onderzoek naar de detectie van zogeheten monoPAPs. Dat zijn fosfaten. Deze soort bleek lastig te detecteren, maar dat is gelukt.”
Wil je meer weten over de uitdagingen bij het monitoren van PFAS? Ruben Kause geeft samen met Stefan van Leeuwen een lezing tijdens de vakbeurs LabNL. Een bezoek aan de beurs en deelname aan het seminar is gratis. Meld je direct aan via deze link.