Duurzaamheid

Het laboratorium is een grootverbruiker van energie, materialen, plastics en water. Het is daarom ook niet de vraag of duurzaamheid in het lab op de agenda moet, maar welke maatregelen de hoogste prioriteit hebben. 

Deze kennisbank biedt informatie over verduurzaming in het laboratorium. Denk aan innovatieve oplossingen, maar ook manieren waarop je zelf kan verduurzamen. Zoals het hergebruiken van single use materialen en water- en energie besparingen.

Schrijf ook in voor de bezoekersnieuwsbrief om op de hoogte te worden gehouden over actuele events en thema’s.

 

 


 

Artikelen

Duurzaamheidsdilemma’s: samen aan de slag
Tijdens de workshop ‘Duurzaamheid in het Lab’ zijn we gezamenlijk aan de slag gegaan met duurzaamheid in het laboratorium. Jurriaan Beckers van Hogeschool Leiden en Réka Ötvös van Janssen Biologics deelden hun ervaringen en samen dachten we na over oplossingen voor veelvoorkomende problemen. Met als hoofdvraag: hoe zorg je ervoor dat een organisatie meebeweegt richting een meer duurzame manier van werken? De oplossing: start je eigen greenteam!

Labmedewerkers van de toekomst
Flexibel, innovatief én milieubewust: drie woorden die het meest werden genoemd toen FHI aan WoTS-bezoekers vroeg om de labmedewerker van de toekomst te beschrijven. In onze vorige nieuwsbrief besteedden we aandacht aan het lab van de toekomst. Maar welke vaardigheden en eigenschappen horen daarbij voor het personeel? Dat lees je in dit artikel. Lees verder.

Duurzaamheid in het Lab: aan de slag
Het is niet de vraag of duurzaamheid in het lab op de agenda moet, maar welke maatregelen de hoogste prioriteit hebben. En daar zit de crux: waar begin je? Met de Duurzaam Lab Challenge hebben we laboratoria en leveranciers opgeroepen om hun duurzame oplossingen, ideeën en handvatten te delen. Deze ideeën delen we met anderen, zodat óók zij stappen kunnen ondernemen. Lees verder.


Interviews

Je lab veilig verduurzamen: begin vandaag zelf nog
Duurzaamheid, een sleutelwoord anno nu. De laboratoriumwereld wil nog wel eens wat achterlopen op dit gebied. We spraken met Marit de Kort, aangesloten bij Green Labs NL. Dat is een initiatief om laboratoria te verduurzamen. Hoe belangrijk is duurzaamheid? En hoe kun jij zelf vandaag nog je laboratorium veilig verduurzamen? Lees verder.

Stap voor stap naar duurzame ziekenhuizen en labs
De klimaatambities overstijgen alle sectoren in de economie, dus ook in de zorg. Kunnen ziekenhuizen en laboratoria ook grote stappen zetten richting een groenere toekomst? Tijdens LabAutomation gaf Mariska van Soest, werkzaam op de divisie Laboratoria, Apotheek en Biomedische Genetica van het UMC en volop bezig met verduurzaming, inzicht in welke stappen er zijn te maken. Lees verder.

State-of-the-art analyse in het lab voor duurzame technologieën
Een goede analyse is het halve werk. In laboratoria wordt met behulp van analytische technieken volop onderzoek gedaan naar duurzame producten. Een van de onderzoekers is Gert Jan Gruter, professor Industrial Sustainable Chemistry aan de UVA en chief technology officer bij Avantium. Tijdens LabAnalyse gaf hij een lezing over het belang van state-of-the-art analytische technieken nodig voor de ontwikkeling van verschillende duurzame technologieën. Lees verder. 

Energie besparen in het lab: zo doe je dat
In september 2022 won Hogeschool Leiden met hun duurzame initiatieven de Duurzaam Lab Challenge tijdens de World of Technology & Science. Zij hebben de afgelopen jaren in de vijftien labs op het Bio Science Park een groot aantal projecten gerealiseerd om energie te besparen. Jurriaan Beckers, hoofd chemie laboratoria bij Hogeschool Leiden, vertelt hoe zij dat hebben aangepakt. Lees verder.

Je lab veilig verduurzamen: begin vandaag zelf nog
Duurzaamheid, een sleutelwoord anno nu. De laboratoriumwereld wil nog wel eens wat achterlopen op dit gebied. We spraken met Marit de Kort, aangesloten bij Green Labs NL. Dat is een initiatief om laboratoria te verduurzamen. Lees verder.

Verduurzamen van het lab is een alomvattende uitdaging
Hoe maak je de labwereld, waar het gebruik van allerhande consumables hoog is, duurzamer? Martin Zwinkels, directeur van Greiner Bio-One, heeft daar een aantal ideeën over. Lees verder.

LabMakelaar onderneemt circulair in de labwereld
Niet alleen milieuorganisaties, ook de Rijksoverheid propageert inmiddels de circulaire economie. LabMakelaar Benelux is al jaren geleden begonnen om binnen de laboratoriummarkt gebruikte apparatuur, meubilair en gebruiksartikelen een tweede leven te geven. Wij spraken met Kees de Rijke, CEO van LabMakelaar, over de circulaire activiteiten van dit bedrijf. Lees verder.

 


Webinars

Voedselveiligheid in een veranderend klimaat
Klimaatverandering brengt serieuze uitdagingen met zich mee voor de voedselvoorziening en voedselveiligheid. Veranderingen in temperatuur, vochtigheid, regenval en extreme weersomstandigheden beïnvloeden de landbouw. Wieke van der Vossen bespreekt in dit webinar een aantal concrete voorbeelden van gevaren die we voorheen in Nederland niet of minder kenden. Bekijk hier het webinar.


Events

Duurzaam Lab Challenge 2022
Een compleet nieuw laboratorium bouwen met de nieuwste duurzame oplossingen is meestal niet mogelijk. Gelukkig zijn ook kleine maatregelen heel doeltreffend. Bijvoorbeeld de vriezer een paar graden aanpassen of ledverlichting ophangen. Wij zijn ervan overtuigd dat er nog heel wat meer van dit soort oplossingen zijn. En daar zijn wij met de Duurzaam Lab Challenge naar op zoek. Lees verder.