Het vinden van een geschikte laboratoriumruimte kan best uitdagend zijn. Hoeveel ruimte heb je precies nodig? Wat past binnen je budget? En hoe zit het met de veiligheidseisen? Wij vroegen Sandra Heeren-Köhler, manager bij LabForRent, hoe zij laboratoriumzoekenden helpt bij het vinden van het perfecte plekje voor hun onderzoek.
Door: Eline te Velde
LabForRent verbindt vraag en aanbod op de laboratoriummarkt en brengt huurders en verhuurders samen. Verhuurders bieden laboratoriumruimte aan via een profiel op het online platform. Ben je op zoek naar een geschikte ruimte? Dan blijf je via de nieuwsbrief op de hoogte van het meest recente aanbod of zie je op de website wat er op dit moment beschikbaar is.
Het Funda-achtige concept sorteert de laboratoria op locatie, vierkante meters en andere kenmerken. Maar Sandra legt uit dat het vinden van het juiste lab toch écht anders is dan het zoeken naar een woning: “Als een zoekende partij geïnteresseerd is in een laboratorium, dan ga ik altijd mee om te kijken of het bij ze past. Ik ben zelf biotechnoloog, dus ik weet hoe het is om op het lab te werken. We bepalen dan of de indeling van het lab bij de workflow past en of er wordt voldaan aan de veiligheidseisen. Het kan dus niet zo zijn dat iemand met een BSL 3 organisme in een BSL 1 lab aan de slag gaat. Of juist andersom, want dat scheelt heel erg in de portemonnee. Soms geven bedrijven aan dat ze op zoek zijn naar een cleanroom, maar als je dan doorvraagt blijkt dat ze nog helemaal niet cleanroom-ready zijn. Zo probeer ik erachter te komen wat ze daadwerkelijk nodig hebben.”
Sandra benadrukt ook het belang van de omgeving en of deze bij het zoekende bedrijf past: “Vooral bij startups is het belangrijk dat ze op een plek zitten waar ze hun draai kunnen vinden. Het heeft geen nut om een kleine startup in een alleenstaand laboratorium ergens op de hei te plaatsen, want dan gaan ze niet bloeien. Ik zoek naar een community waar soortgelijke bedrijven zitten, zodat ze met elkaar kunnen sparren.”
“Het heeft geen nut om een kleine startup in een alleenstaand laboratorium ergens op de hei te plaatsen, want dan gaan ze niet bloeien.”
Shared labs
Naast het matchmaking kijken ze bij LabForRent ook naar de vraag die uit de markt komt. Ze hebben een goed overzicht van vraag en aanbod en zien waar gaten vallen. Eén van deze gaten zit op dit moment in de gedeelde laboratorium faciliteiten: de shared labs. “We merken dat er op dit moment veel vraag is naar kleinere labs. De shared labs bieden dan uitkomst, want het is doorgaans niet rendabel om laboratoria van tien vierkante meter te maken. Maar je zit ook met het sociale aspect. Kleine startups werken soms in hun eentje, dan is het veel leuker als je met andere laboranten kunt sparren bij de koffieautomaat”, zegt Sandra.
Een belangrijk voordeel van shared labs is ontzorgen. Een labmanager zorgt voor het bestellen en afvoeren van stoffen en daarnaast is de benodigde apparatuur is aanwezig. Zo kun je gefocust blijven op je onderzoek. “We krijgen veel vraag naar ruimtes die al voorzien zijn van apparatuur. Als klein bedrijf zijn apparaten zoals een autoclaaf of een biologische veiligheidskast een grote investering, die zet je niet zomaar even in je lab neer. Bij gedeelde faciliteiten kun je over het algemeen gebruik maken van deze apparaten. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld maar een liter of een halve liter gevaarlijke stof hebt, dan krijg je gewoon een plankje in de veiligheidskast met jouw naam erop.”
Circulaire gedachte
Tussen het aanbod van LabForRent staan ook een aantal opmerkelijke panden. Zo is Blue City in Rotterdam gevestigd in de kleedkamers van het oude Tropicana zwembad en zijn oude labs van DSM in Delft omgebouwd tot nieuwe shared labs voor startups binnen de stichting Planet B.io. Sandra legt uit dat het hergebruik van bestaande panden een belangrijk onderdeel is van de circulaire gedachte achter LabForRent. “Het idee achter de oprichting van LabForRent is: er staan zóveel (lab)ruimtes leeg in Nederland, waarom zou je dan een nieuw laboratorium bouwen? Je merkt dat ook steeds meer reguliere panden omgebouwd worden tot laboratoria, bijvoorbeeld in Amsterdam, waar vierkante meters schaars zijn. Je moet dan wel aanpassingen doen om het veilig te maken.”
“Het idee bij de oprichting van LabForRent, was dat er zóveel (lab)ruimtes leeg staan in Nederland. Waarom zou je dan een nieuw laboratorium bouwen?”
LabForRent, onderdeel van LabMakelaar, is lid van de branchevereniging voor Laboratorium Technologie van FHI. Wil je weten welke bedrijven deze branchevereniging nog meer vertegenwoordigd of wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de laboratoriumwereld? Bezoek dan de website of meld je aan voor de nieuwsbrief.