FHI Tech Stories: Adamas Instrumenten ziet ergonomie steeds belangrijker worden

FHI Tech Stories: Adamas Instrumenten ziet ergonomie steeds belangrijker worden Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Sinds 1986 is het in Rhenen gevestigde Adamas Instrumenten specialist in allerhande laboratoriumapparatuur met de focus op apparatuur nodig voor onderzoek in de pathologie. Directeur Arnold Pronk ziet een aantal trends in zijn werkveld, waarbij Adamas Instrumenten – lid van de branche Laboratorium Technologie - met name inspringt op de toegenomen behoefte aan een verbeterde ergonomie in het lab.

Door: Dimitri Reijerman


Adamas Instrumenten bv is een handelsonderneming gespecialiseerd in medische laboratoriuminstrumenten en disposables. Het zwaartepunt van de activiteiten ligt in de verkoop van microtomen en toebehoren aan de laboratoria voor pathologie en de research laboratoria van universiteiten. Adamas instrumenten bv beschikt tevens over fabricagefaciliteiten en ontwikkelt en produceert z.g. koude platen (op maat), verwarmingsplaten en in hoogte verstelbare werkplekken in eigen beheer. Een gedeelte van de instrumenten wordt ook aan de industrie verkocht voor onderzoek van materialen.

Adamas Instrumenten is een specialistisch bedrijf te noemen binnen de laboratoriumbranche, stelt Pronk: “Wij zijn een bedrijf dat zich toelegt op de verkoop van laboratoriumapparatuur voor met name de pathologie. Dat is an sich een kleine markt, een nichemarkt met voor ons drie à vier echte concurrenten. Wij leveren daarbij met name apparatuur die nodig is om tot een diagnose te kunnen komen. De pathologie is vooral bezig om te diagnosticeren of een patiënt al dan niet kanker heeft, en zo ja welke vorm. Om dat vast te kunnen stellen, heb je een aantal specialistische apparaten nodig om een patholoog te laten bepalen wat het ziektebeeld precies is.”

“Dat begint bij het weghalen van weefsel tot het stellen van een diagnose. Als een stukje weefsel bij een patiënt is weggehaald moet het ontwatert worden. Vervolgens wordt de sample homogeen gemaakt om er daarna hele dunne plakjes van te snijden. Je laat deze plakjes aankleuren met behulp van een vloeistof. Vervolgens kun je de preparaten onder een microscoop leggen en de cellen bekijken. Zo maakt de patholoog  een vergelijking maken tussen zieke cellen en gezonde cellen.”

Ook in de workflow van een patholoog verloopt het onderzoek in toenemende mate geautomatiseerd: “Inmiddels kan een apparaat het sample kleuren”, vertelt Pronk. “Ook het snijden van dunne plakjes kan inmiddels door een apparaat. De behaalde tijdswinst gaat nu nog in kleine stapjes. Je ziet wel dat de vraag toeneemt, maar dat steeds minder mensen kiezen voor dit werk. Dus je zal een inhaalslag moeten maken door te gaan automatiseren.”

Ergonomische producten

Naast meer automatisering vragen klanten van Adamas Instrumenten in toenemende mate om ergonomisch ontworpen apparatuur en werkplekken. Pronk: “Je ziet dat ergonomie op de werkvloer een steeds belangrijkere rol gaat spelen. Daar hebben wij ons ook op toegelegd. Onderzoekers zitten bijvoorbeeld vrij lang achter een microtoom voor het snijden van de plakjes. Dat proces moeten ze misschien wel drie- tot vierhonderd keer per dag doen. Dat werk wil je op een tafel uitvoeren die stabiel is en elektrisch in hoogte verstelbaar. Ook bouwen wij koelplaten in. En het waterbad, waarin het te onderzoeken weefsel zich strekt, kun je ook ergonomisch in een tafel inbouwen. Deze producten zijn een groot succes geworden, mede omdat we ze klantgericht maken. Wat leuk is, is dat een concurrent nu ook komt met aangepaste microtoomtafels. Dat zie ik als een compliment, want er is overduidelijk een markt voor.”

Toch is Adamas niet alleen actief in de gezondheidszorg: “We leveren onze apparatuur vooral aan ziekenhuizen en universiteiten, maar we zien ook dat er interesse is bij andere bedrijven, bijvoorbeeld de verpakkingsindustrie. Zij willen bijvoorbeeld een bepaald materiaal onderzoeken. Deze materialen met verschillende lagen kun je met onze apparatuur ook in zeer dunne plakken snijden. Er zijn zelf klanten bezig om dikke kabels door te snijden. Dat is een hele leuke markt, mede omdat daarbinnen bijna geen andere aanbieders actief zijn.”

Bij Adamas werken momenteel vier mensen en is daarmee een klein en gefocust bedrijf. “Ook werken we nauw samen met een Duitse partner op het gebied van microtomen”, vertelt de directeur. “En we hebben korte lijnen, dus als je ons belt krijg je vrijwel altijd iemand die je direct kan helpen met jouw vraag. Je verdwaalt bij ons niet in keuzemenu’s en call centers. En over een aantal jaar zal Adams gegroeid zijn, zowel qua omzet als in mensen. We doen momenteel nog relatief weinig acquisitie, omdat veel mensen ons al kennen. We zitten immers al 37 jaar in het vak. Toch willen we meer exporteren naar België, Duitsland en Frankrijk.”

Rol van FHI

Als FHI-lid maakt Adamas gebruik van diverse diensten: “Jaren geleden zijn we FHI-lid geworden omdat we relatief onbekend waren in de markt. We hebben toen het nodige advies ingewonnen, bijvoorbeeld op juridisch gebied. Zo heeft FHI weleens de rol van een bemiddelende partij gespeeld toen we een conflict hadden met een klant. Dat is heel fijn. We zien verder dat MKB-Nederland ook namens FHI heel actief bezig is, vooral voor bedrijven met weinig werknemers, zoals de onze. Verder maken we gebruik van de collectieve verzekeringen en advies rondom pensioenen.

“We hebben veel aan beurzen en events meegedaan, maar omdat we in een nichemarkt zitten lukt het je niet om veel extra klanten te winnen door onze deelname. Daarom werken we meer doelgericht mee aan bepaalde events, bijvoorbeeld een dag voor de pathologie of analisten. Maar soms nodigen we mensen ook bij onszelf uit voor bepaalde bijeenkomsten.”