Chipfabrikanten, chipmachinefabrikanten en hun leveranciers gebruiken hoogwaardige cleanrooms om veilig microchips, machines en hun onderdelen te ontwikkelen en produceren. Ook operatiekamers worden steeds meer high tech-omgevingen. Interflow is als specialist actief in beide markten en levert naast cleanrooms en moderne operatiekamers ook geavanceerde laminar air flow units voor onder meer laboratoria. We spreken in deze aflevering van FHI Tech Stories met Bart-Jan Freriks, directeur bij Interflow.
|
Interflow, waar bijna honderd mensen werken, is sinds 1974 actief. Ooit begonnen als een specialist van laminar air flow technieken is Interflow in de loop der jaren uitgegroeid tot een bedrijf met tal van activiteiten. Freriks: “Wij bouwen cleanrooms, zoals operatiekamers, en we maken laminar air flow-kasten (LAF), de ‘veilige werkbanken’. Bij dat laatste moet je denken aan een microbiologisch veiligheidskabinet, zoals je die vaak op de achtergrond hebt gezien bij interviews met virologen tijdens de coronacrisis. Verder leveren we diensten, zoals het valideren van cleanrooms, beheer en service. Want deze kasten of schone ruimtes moeten periodiek worden gecontroleerd om te bepalen of ze nog wel voldoen aan de normen. Daar hebben we een apart validatieteam voor. Ook doen we reparaties en modificaties aan cleanrooms en LAF-kasten via ons serviceteam.”
Als specialist levert Interflow volgens de directeur totaaloplossingen aan de klant en is het daarmee uniek: “Als je kijkt naar cleanrooms en operatiekamers: die ontwerpen, bouwen, valideren en onderhouden wij. Dat begint al bij de eerste schets van een klant. We begeleiden de klant in het eisenpakket. In sommige gevallen heeft de klant al een adviseur en haken wij hierop aan. Uiteindelijk maken wij het ontwerp en gaan we samen met de klant op pad. Dan stel je vragen als hoe logistieke stromen gaan lopen in de cleanroom, welke speciale apparatuur erin moet, welke classificatie moet het krijgen en hoe regel je bijvoorbeeld een duurzame luchtregeling. Uiteindelijk leveren we een cleanroom of operatiekamer op met alle benodigde rapporten erbij. Dit doen we voor zowel de high tech-wereld, zoals de semiconductorbranche, als de medische en farmaceutische wereld. Door deze integrale aanpak en jarenlange ervaring kunnen wij ook de prestatie garanderen.”
Naar eigen zeggen is Interflow in Nederland de enige met dit complete pakket in eigen huis. Freriks: “We zijn een van de weinigen in deze markt die dit complete pakket kan aanbieden en garanties durft te geven. We maken de LAF-kasten, wanden en plafonds in onze eigen fabriek."
Verhuur en modulair richting de toekomst
De strategie van Interflow is de komende jaren onder andere gericht op het aanbieden van modulaire concepten, zegt de Interflow-directeur: “Over vijf jaar zijn we een stukje groter en bieden we meer modulaire oplossingen. Ook zijn we begonnen met het verhuren van clean rooms. Zo kan een klant die zijn bestaande cleanroom wil verbouwen doorgaan met zijn normale werkzaamheden in de tijdelijke cleanroom. Met de modulaire oplossing realiseren we voor een toeleverancier van ASML een clean room van duizend vierkante meter in minder dan een half jaar tegen een aantrekkelijk budget. Uiteindelijk verwachten we dat de vraag naar een huur- of huur/koop-model verder zal toenemen, met de optie om clean rooms modulair uit te breiden of aan te passen. En we willen er naar toe dat je op onze website een LAF-kast zelf kunt configureren, net als een nieuwe auto bij de dealer.”
Als lid van de branche Laboratorium Technologie is Interflow op meerdere beurzen en events te vinden. “Wij hebben vorig jaar op de WoTS gestaan en dit jaar doen we mee aan LabNL. WoTS was een groot succes”, zegt de directeur. “We hebben als Interflow een stand gebouwd als een mini-cleanroom met onze air flow-units erin. Voor LabNL kan ik alleen verklappen dat de trends veilig en duurzaam zullen terugkomen.”
Want op het gebied van duurzaamheid zet het bedrijf ook stappen: “Clean rooms leveren we all electric, ook voor tijdelijke oplossingen. Daar zit een wereld van techniek achter, zoals warmtepompen en elektrische boilers. We bieden ook een terugnamegarantie voor onze wanden en plafonds om zo circulariteit te stimuleren. Bovendien kan onze klant daar een fiscaal voordeel voor krijgen vanuit de MIA.”
Voor de overige activiteiten die door FHI worden verzorgd, heeft de Interflow-directeur nog wel een paar ideeën: “Ik kom oorspronkelijk uit de aerospace-industrie. Daar hanteerde brancheorganisatie NAG een bepaalde samenhang rondom bepaalde thema’s. Zij organiseerden themabijeenkomsten of zelfs onderzoeken. Daarbij gingen concullega’s samen met klanten en toeleveranciers de uitdaging aan hoe een bepaald thema aangepakt kan worden, zoals verduurzaming, het tekort aan elektriciteit op het net of het samenvoegen van verschillende standaarden. Dat mis ik nog een beetje bij FHI: het bij elkaar brengen van uiteenlopende partijen om ze vervolgens aan het werk te zetten. Ook werkbezoeken met leden zijn interessant, zowel in binnen- als buitenland. En wellicht is deelname aan handelsmissies ook nuttig, want onze scope ligt ook internationaal. Zelfs investeringsmissies om partijen te verleiden in Nederland te investeren kunnen voor FHI-leden aantrekkelijk zijn.”