Industrie 4.0 is een grote revolutie in de productieprocessen aangejaagd door nieuwe manieren om computers te gebruiken. Staat ons ook een revolutie te wachten in de laboratoria?
Rik Pepermans, die jarenlang werkzaam was bij Unilever, denkt van wel. “Het is wat ik noem Innovatie 4.0+, een soort van Industrie 4.0 voor het laboratorium, maar nog een stapje verder.” Pepermans vertelt u wat het is, en hoe uw lab er nu al slim op inspeelt.
Innovatie 4.0+
Industrie 4.0 betekent dat de fysieke wereld van de productieprocessen een digitaal evenbeeld heeft en daar naadloos mee verbonden is. Deze revolutie die nu al volop gaande is, werkt toe naar een zelfsturend productieproces. Eén waarbij machines en systemen direct met elkaar communiceren.
“Passen we dit toe op innovatieprocessen in een laboratorium, dan zien we straks dat metingen in het fysieke lab zonder tussenkomst van laboranten in de eindrapporten komen. Simulaties worden automatisch als controle uitgevoerd in het digitale evenbeeld van het lab. Soms worden metingen zelfs vervangen worden door simulaties, de zogenoemde ‘plus’, in Innovatie 4.0+. Met snellere en foutarmere werkprocessen als gevolg.”
Vandaag de dag
Dit klinkt als mooie toekomstmuziek, maar u weet als geen ander dat u een draaiend laboratorium niet zomaar afschrijft en een nieuw from scratch opbouwt. Het innovatieproces is een grote investering en evolueert continu. “Daarom adviseer ik om de balans op te maken. Waar staat het lab nu? Welke systemen draaien er? En nog belangrijker: welke systemen zijn binnenkort aan vervanging toe op basis van afschrijving en levensduur?”
Volgens Pepermans moeten laboratoria kleine stappen nemen. “Systeem voor systeem. Werkproces voor werkproces. En wie daar nu al mee begint, is voorloper op de rest, en profiteert met de tijd steeds meer van de vroege start. Niet alleen met snelle en zorgvuldige werkprocessen, maar ook met het ontlasten van labmedewerkers. Haalt u routinemetingen bij ze weg, dan blijft er tijd voor vernieuwingen, kwaliteitsverbetering en het bijschaven van de huidige simulatiemodellen over.”
Tips over de observatieperiode? Bekijk hier Marcel Braams visie
LIMS
Innovatie 4.0+ voelt voor velen als een ver-van-mijn-bed-show. “Maar er zijn al aardig wat technieken op de markt. Zelfs een LIMS, sinds de jaren 80 op de markt, draagt bij aan deze digitaliseringsslag. Het is vervolgens zaak om te kijken hoe recentere systemen nog meer werkzaamheden kunnen vergemakkelijken en zelfs overnemen.”
LabAutomation 2020
Rik Pepermans werkte bij Unilever op de grens van onderzoek en IT, met name aan het digitaliseren van het innovatieproces. Steeds meer nemen computers routinematige werktaken van de mens over. Wat dat betekent voor huidige taken van labmedewerkers en afdelingshoofden tot aan directeuren, vertelt hij u bij LabAutomation 2020.
Bezoek de inspirerende lezing van Rik Pepermans tijdens LabAutomation 2020. Schrijf u in