Het principe van track & trace kan ook in het laboratorium een nuttige rol spelen bij het zo efficiënt mogelijk automatiseren van het lab. Rfid-labels op monsters en apparatuur helpen daarbij, zo vertelt Fearghal Jones, territory sales manager bij Brady Corporation. In maart 2022 gaf hij een lezing over dit onderwerp tijdens het LabAutomation event.
Door: Dimitri Reijerman
Brady Corporation verzorgt onder andere labelingproducten voor bepaalde beroepsgroepen en industrieën, uiteenlopend van de automotivesector en de lucht- en ruimtevaart tot datacenters. Een daarvan is de laboratoriumsector. “Wij leveren bijvoorbeeld labels die bij vloeibaar stikstof of op -80 graden Celsius blijven functioneren”, zegt Jones. “Deze labels kunnen we nu ook uitrusten met rfid-technologie.”
“Waar je in veel laboratoria ziet dat er wordt gewerkt met barcodes, of zelfs handgeschreven labels, denken wij dat de volgende stap rfid-technologie is. Wij gebruiken daarbij naast near field communication, zoals in bijvoorbeeld de OV-chipkaart, ook ultra-high frequency. Zo kun je labels tot op een afstand van 10 tot 12 meter draadloos uitlezen met een scanner.”
Sneller uitlezen
Het toepassen van rfid kan de processen in een laboratorium een stuk efficiënter maken, zegt Jones: “Bij barcodes moet je een op een scannen. Met een rfid-scanner kun je een hele vriezer of een complete voorraad in een keer uitlezen. Ook kan bijvoorbeeld een kast dicht blijven. Metaal is wel een stoorzender. Daar hebben we wel een oplossing voor door de achterkant van het label uit te rusten met een antigeleider. Dat heeft echter wel invloed op de read range.”
En dankzij nieuwe technologie ontstaan er steeds meer toepassingsmogelijkheden voor radio-frequency identification: “De ontwikkelingen in rfid gaat heel snel. Je kunt ze al uitrusten met temperatuursensoren of sensoren die vochtigheid kunnen meten. Je kunt met een rfid-labels ook apparatuur labelen. Zo kun je in een operatiekamer met een druk op de knop vaststellen of alles aanwezig is. Je kunt rfid dus heel breed toepassen.”
Duurzame labeling
“In de praktijk worden onze labels vooral gebruikt in het kader van duurzaamheid”, zegt Jones. “Ze kunnen tot tientallen jaren blijven zitten. Voor het ‘snelle werk’, zoals bloedonderzoek, is rfid wellicht te kostbaar, maar bij grote volumes dalen natuurlijk de kosten.”
Ook de software wordt steeds beter: “Elke rfid-chip heeft een uniek nummer. Zo kun je vanuit het primaire systeem informatie koppelen. We hebben onlangs een bedrijf overgenomen, Nordic ID, die een api heeft ontwikkeld om systemen met elkaar te laten communiceren. Zo wordt rfid nog krachtiger.”