Laboratoria hebben dagelijks te maken met een grote vraag naar flexibiliteit en innovatie in combinatie met standaardisatie. Met welke dynamiek heb je te maken, hoe ga je hier als organisatie mee om en welke rol kan automatisering hierin spelen? Warry van Gelder van Result Laboratorium en Susanne Kühn van Instituut Kirchhoff Berlin gaan in op deze vragen tijdens LabAutomation.
Result Laboratorium ontwikkelt samen met Siemens Healthineers een Netwerklaboratorium, dat laboratoriumdiagnostiek gaat verzorgen voor meerdere ziekenhuizen, trombosediensten en huisartsen in de regio. Het model biedt snelle diagnostische dienstverlening op maat in de klinische setting en combineert dit met een centraal laboratorium voor zowel hoog-volume als complexe diagnostiek. Dit “hub en spoke” model vraagt om een combinatie van flexibiliteit en standaardisatie bij de inrichting van de processen en de selectie van de bijbehorende apparatuur. Warry van Geder, medisch directeur van Result Laboratorium licht in zijn presentatie de architectuur van het model en de keuze voor de diverse analytische en tracksystemen toe.
Innoveren noodzakelijk om te concurreren
Niet alleen in de diagnostiek spelen flexibiliteit en standaardisatie een rol. De druk op analytische laboratoria met betrekking tot tijd en kosten neemt voortdurend toe. Om in deze markt te kunnen concurreren is innovatie noodzakelijk. Instituut Kirchhoff Berlijn is een onafhankelijke service verlener met jarenlange ervaring in het analyseren van voeding, drinkwater, gebruiksvoorwerpen, farmaceutische producten en diervoerders. Hun laboratoria maken gebruik van een uitgebreid scala aan procedures en zijn toegerust met de meest geavanceerde analyse-instrumenten.
Voor analyses op voeding hebben officiële methoden de overhand. Hoewel analytische methoden sterk worden gereguleerd, is er altijd ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Het is noodzakelijk om niet alleen te focussen op zeer gevoelige detectiesystemen, maar ook op geoptimaliseerde monstervoorbereiding. Tijdens deze lezing zal Susanne Kühn van Instituut Kirchhoff de automatisering van een gestandaardiseerde methode presenteren aan de hand van de 3-MCPD en Glycidyl-esterbepaling in voeding. Door de DGF C-VI 18 (10) methode te combineren met het MCPD Workstation, is een efficiënte kwantificering van deze gemeenschappelijke analyseparameter voor vetten, olien en vette voeding mogelijk. De achtergrond van de 3-MCPD-analyse zal worden toegelicht, validatiegegevens zullen worden gepresenteerd en de toepasbaarheid op een breed scala van voedingsmiddelen zal worden getoond.
Wilt u meer weten over dit actuele onderwerp? U kunt zich hier registreren voor een bezoek aan LabAutomation 2018.