Kennisuitwisseling over de laatste analysetechnieken in de labwereld, daar staat LabAnalyse jaar na jaar om bekend. Deze editie van LabAnalyse was vanwege de coronapandemie geheel virtueel georganiseerd, maar de inhoud van de webinars was des te interessanter.
De aftrap op dinsdag was voor Jean-François Focant van de Universiteit van Luik. Hij vertelde over de laatste ontwikkelingen op het gebied van volatolomics, een tak van de chemie die vluchtige organische stoffen bestudeert afkomstig van een biologisch systeem. Met nieuwe instrumenten en technieken zijn biomarkers gemakkelijker te identificeren.
Derrell Johnson van Merck dook in de wereld van referentiematerialen. Hij schetste de diverse soorten referentiematerialen, de ISO-normen die van toepassing zijn en welke eigenschappen bepaalde categorieën hebben. Dat referentiematerialen binnen de meteorologie een belangrijke rol spelen, werd overduidelijk gedurende de presentatie van Johnson.
Jo D’herde, werkzaam bij PerkinElmer, vertelde woensdag hoe de kwaliteit van verpakkingsmaterialen op basis van polymeren stabiel is te houden door infrarood spectroscopie middels FTIR-apparatuur toe te passen. De technologie is aanzienlijk geëvalueerd ten opzichte van infrarood microscopie voor wat betreft de karakterisatie van contaminaties in of op plastic verpakkingsmaterialen. Aansluitend liet D’herder de toepasbaarheid van infrarood imaging zien.
Op de slotdag was er aandacht voor verduurzaming in de lezing van Kees de Rijke (LabMakelaar). Hij ging in op het concept van een circulaire economie en benadrukte dat dit model uit veel meer bestaat dan uitsluitend recycling. In zijn betoog schetste hij de diverse ketens die nodig zijn om een circulair model mogelijk te maken als opvolger van het huidige economische model in Nederland. Hij bekeek de kwestie ook op lokaal niveau, in het lab. Zo gaf hij aan hoe de labinrichting, de stroomvoorziening en klimaatbeheersingssystemen circulair gemaakt kunnen worden, al werd wel duidelijk dat er nog een lange weg af te leggen is.
Met drie dagen aan actuele onderwerpen binnen het vakgebied van labanalyse waren de bezoekers weer helemaal bijgepraat. In 2021 kan LabAnalyse mogelijk weer de vorm krijgen van een fysiek event, maar tot die tijd blijft de wetenschap in een steeds hoger tempo nieuwe analysetechnieken ontwikkelen.