Het LabAutomation event, op dinsdag 21 maart in 1931 Congrescentrum Brabanthallen in Den Bosch, trok deze editie 261 bezoekers. Met een uitgebreid lezingenprogramma en een informatiemarkt werden zij op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen op het efficiënt automatiseren van moderne laboratoria.
Brigitta Witte van Janssen Biologics opende het lezingenprogramma. Zij vertelde hoe de producent van geneesmiddelen en vaccins het principe van een ‘predictive plant’ in de praktijk probeert in te vullen. FHI sprak eerder met Witte over dit project waarbij end-to-end automatisering wordt toegepast.
Na een aantal pitches en een pauze werden parallelle lezingen gehouden. Mathilde Broekhuis van UMCG Eriba vertelde over hoe zogenaamde iPSC’s (induced pluripotent stem cells) gegenereerd worden en hoe deze celkweek is geautomatiseerd. Door de automatisering heeft het UMCG de celkweekcapaciteit weten te verviervoudigen.
Maarten Stol (BrainCreators) behandelde kunstmatige intelligentie (AI). Hij benoemde de beperkingen van de huidige AI, de importantie van goede trainingsdata en mogelijke toepassingen van AI in het lab. Tom Hofste van het Radboudumc legde op zijn beurt uit hoe high-throughput sequencing-workflows, die gebruikt worden voor de klinische zorg, mede mogelijk is dankzij een high-performance computercluster.
Bij de lezing van Richard Mulders (Qaducation/Rescop) ging het om het ALCOA-principe dat voor data integriteit van toepassing is. Door dit principe te hanteren, kan de integriteit van data in geautomatiseerde systemen gewaarborgd worden. Herke van Hoof, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, gaf in zijn verhaal inzicht in machine learning en de noodzakelijke voorwaarden om dit AI-mechanisme toe te passen. De slotlezing kwam voor rekening van Rik Pepermans. Hij stelde dat data het hoofdproduct is van een lab en vertelde over het ‘piramide data-informatie-kennis-wijsheid’-framework.
Met een welverdiende borrel werd tussen zwoegende labrobots het LabAutomation event afgesloten. Bezoekers en exposanten speculeerden al voorzichtig over de mogelijke onderwerpen tijdens de 2024-editie.