Nederland heeft de op één na beste wegen ter wereld. Het wegenbouw laboratorium van Kiwa speelt een grote rol in het waarborgen van de kwaliteit van het Nederlandse wegennet. Ties Joosten is directeur van de divisie Infra & Sport bij Kiwa én voorzitter van branchevereniging Fenelab. Hij legt uit hoe de testen en metingen in het laboratorium van noodzakelijk belang zijn om onze wegen op topniveau te houden.
De divisie infra en sport bestaat uit Kiwa KOAC en Kiwa ISA Sport. Zij zijn samen verantwoordelijk voor kwaliteitscontroles van de mobiliteitsinfrastructuur en sportfaciliteiten in Nederland. Sinds maart vorig jaar zijn beide afdelingen ondergebracht in het gloednieuwe laboratorium in Apeldoorn. “Er wordt hier van alles getest, van gasleidingen tot elektrische apparaten en sportvelden. Bij de divisie Infra en Sport hebben we 150 verschillende testen voor sportvelden en 300 voor wegen. Voor elke norm bestaat een andere test,” vertelt Ties enthousiast.
Veilige wegen
Kiwa KOAC focust voornamelijk op de Nederlandse wegen. “We brengen de kwaliteit van de Nederlandse wegen in kaart. Stel een aannemer heeft een nieuwe weg gebouwd of gerenoveerd. Dan nemen wij monsters en kijken we of dat op de juiste manier is gebeurd. Daarnaast doen we wegmetingen met speciale meetvoertuigen. Zo bepalen we bijvoorbeeld of een weg aan onderhoud toe is.”
Ties heeft duidelijk de maatschappelijke functie van Kiwa voor ogen. Door de vele testen die zij in Apeldoorn uitvoeren draagt Kiwa bij aan een cultuur van kwaliteit en vertrouwen. “Wij willen Nederland steeds een beetje beter maken,” zegt Ties. “Wij voeren onze testen uit om de kwaliteit te verbeteren. Of het nu gaat om kunstgrasvelden of wegen, we moeten kunnen vertrouwen dat de producten die we gebruiken veilig zijn. Hiermee voorkomen we blessures en ongevallen.”
“We moeten kunnen vertrouwen dat de producten die we gebruiken veilig zijn.”
Driehoek
Kiwa is een zogeheten TIC-bedrijf, TIC staat voor testen, inspecteren en certificeren. Daarmee is Kiwa een essentieel onderdeel van de kwaliteitsinfrastructuur in Nederland. Ties: “Kwaliteit in Nederland wordt gewaarborgd door een driehoek die bestaat uit normen, TIC-bedrijven en de Raad voor Accreditatie. Normen worden opgesteld door bijvoorbeeld de NEN of de Vereniging van Schemabeheerders. De TIC-bedrijven testen, inspecteren en certificeren volgens de opgestelde normen en de Raad voor Accreditatie controleert of het resultaat van de testbedrijven betrouwbaar is. Gezamenlijk is het ons doel om de veiligheid en kwaliteit van producten en diensten te verbeteren.”
Platform kwaliteitsinfrastructuur
De verschillende partijen die kwaliteit waarborgen zijn sinds kort verenigd in het Platform Kwaliteitsinfrastructuur. Ties legt uit dat ze daarmee meer bekendheid willen creëren. “We willen één grote partij vormen richting den Haag. Er zijn continu nieuwe innovaties en ontwikkelingen die getest moeten worden. Op dit moment zijn stikstofmetingen en PFAS actueel, maar we hebben meer maatschappelijke problemen. Daar kunnen wij als platform iets in betekenen.”
Samen zetten de aangesloten bedrijven zich in om de gewenste kwaliteit te behalen, controleren en waarborgen. Tegelijkertijd concludeert Ties dat we een hele hoge standaard hanteren. “De samenwerking kunnen we altijd verbeteren, maar in vergelijking met het buitenland hebben we het goed geregeld. We mogen best trots zijn op de kwaliteit in Nederland.”
Wil je meer weten? Ties Joosten geeft tijdens het seminar “Kwaliteit, hoezo belangrijk?” op de World of Industry, Technology & Science (WoTS) een presentatie over de kwaliteitsinfrastructuur in Nederland. De WoTS vindt plaats van 24 t/m 27 september in de Jaarbeurs, Utrecht. Bezoek de website voor meer informatie en stel je eigen seminarprogramma samen.