Sinds het voorjaar van 2018 is in de Rotterdamse haven met AmSpec een nieuwe speler actief op het gebied van controle van scheepsladingen in de olie & petrochemie. Naast het onlangs geopende laboratorium in Rozenburg, dat als Rotterdam Technical Center ook als kenniscentrum voor de andere Europese vestigingen fungeert, zijn labs voorzien in Amsterdam en Antwerpen.
De taart is groot genoeg voor nog een speler. Dat zal de uitkomst geweest zijn van de marktanalyse die het Amerikaanse AmSpec heeft uitgevoerd omtrent de mogelijkheden om ook in de Noordzeehavens vaste grond onder de voet te krijgen voor hun inspectie- en analysediensten van scheepsladingen, in eerste instantie voor de petrochemische markt. Waar menig inspectie- en testbedrijf de strategie heeft om eerst vanuit een beperkt basispakket de business op te bouwen en geleidelijk uit te breiden naar gelang de vraag en het commerciële succes, zet AmSpec in Rozenburg direct een groot laboratorium neer dat alles kan faciliteren wat in de betreffende markt kan worden geanalyseerd. En doet dat ook nog eens heel snel, zo blijkt uit de korte ontstaansgeschiedenis van het lab in Rozenburg. “We hebben een snelle start kunnen maken door de overname van PetroDesk. De vestiging in Spijkenisse was echter veel te klein voor onze ambitieuze plannen. In Rozenburg vonden we wel een geschikt pand met voldoende ruimte, dat echter volledig moest worden gestript. In september 2017 zijn de eerste contouren voor de inrichting van het lab uitgetekend, waarop een maand later de verbouwing begon en we vanaf april 2018 de eerste analyses konden draaien”, somt laboratoriummanager Julian van Berkum de mijlpalen op.
Ontzorging
Een belangrijke mijlpaal wat betreft Julian zelf is dat hij vanaf maart dit jaar bij AmSpec werkzaam is. “Ik heb dus in mijn hoedanigheid als laboratoriummanager en kennisaanspreekpunt voor laboratoriumzaken een groot deel van de voorbereidingen gemist, maar dat gebrek aan specifieke lokale labexpertise heeft het bedrijf slim opgelost door een verregaande samenwerking aan te gaan met Da Vinci Laboratory Solutions. Allereerst gaf Da Vinci advies over de labindeling en het meubilair en maakte op basis van de uit te voeren analyses een inventarisatie van de benodigde instrumenten en gebruiksartikelen. Da Vinci heeft voor deze zaken ook de volledige procurement voor zijn rekening genomen. Bovendien verzorgde Da Vinci de levering, de installatie en het testen van de GC-systemen”, vertelt de kersverse laboratoriummanager.