Veel werkzaamheden in laboratoria bestaan uit mensenwerk. Een aantal van die taken zijn repeterende handelingen, waarbij je als analist alert moet blijven op je persoonlijke veiligheid. Training en voorlichting hierover zijn dan ook een must. Maar bij een onderzoeksinstituut als Universiteit Utrecht is het een uitdaging om, met de personele wisselingen en de diversiteit aan laboratoria, de veiligheid te handhaven. Marianne van Leeuwen van UU vertelt hoe zij de veiligheid borgen. Ook is aandacht voor de fysieke staat van de analist niet onbelangrijk. Iris van ‘t Leven docent bij Avans+ vertelt hoe arbeidsomstandigheden van invloed zijn op de gezondheid en werkbeleving van de analist.
Marianne van Leeuwen, Coördinator Arbo, Milieu en Veiligheid, vertelt hoe de veiligheid is georganiseerd op de laboratoria van de faculteit Bètawetenschappen van de Universiteit Utrecht. Door het personeelsbestand dat zeer divers is met tijdelijke aanstellingen en uiteenlopende opleidingsniveaus,
is het nodig om de voorlichting anders aan te pakken dan slechts één standaardprotocol. De voorlichting en instructies zijn afgestemde op de specifieke processen en de gewoontes van de verschillende onderzoeksgroepen. Tijdens de presentatie wordt dit besproken aan de hand van voorbeelden.
Iris van ‘t Leven, docente Avans+ en schrijfster van diverse arbo en veiligheidsboeken, belicht hoe fysieke klachten bij medewerkers kunnen ontstaan bij het werken in laboratoria. In de presentatie wordt dit getoond via praktijkfoto’s, waarbij achterliggende oorzaken en risicofactoren besproken worden. Ook wordt ingegaan op het verminderen van de fysieke belasting, hoe dit is te realiseren door een organisatie en de medewerkers. En welke maatregelen uitval van medewerkers kunnen voorkomen.
Door diverse lezingen tijdens het LabSafety event bij te wonen, vergroot u uw kennis op gebied van veiligheid en veilig werken in het lab, meld u nu GRATIS aan voor een bezoek.