Waarom ergonomie in het laboratorium juist wél prioriteit moet zijn
Langdurig zitten of staan, werken met kleine instrumenten of veel repeterende handelingen: werken in het laboratorium stelt hoge lichamelijke eisen. De risico’s variëren van algemene rug-, nek- en schouderklachten tot Carpaal Tunnel Syndroom en Repetitive Strain Injury (RSI). Arnoud Huisman, als consultant verbonden aan Poly Temp Scientific, vertelt dat ergonomisch werken vaak het ondergeschoven kindje is in laboratoria.
Door: Eline te Velde
Met vijftien jaar ervaring in de ergonomie heeft Huisman veel verschillende werkplekken gezien: “Als ik op een laboratorium kom, ga ik altijd van verwondering naar verbazing. Ik zie laboranten aan een labkast werken en dan balanceren ze hun laptop voor data-entry op een prullenbak.” Huisman ziet dat een ergonomische werksituatie in het laboratorium vaak geen prioriteit is: “Labs zijn meestal kleine ruimten, ergens weggestopt. Het wordt helemaal volgepropt met apparatuur en dan komen ze erachter dat daar ook nog iemand moet werken.”
"Labs zijn meestal kleine ruimten, ergens weggestopt. Het wordt helemaal volgepropt met apparatuur en dan komen ze erachter dat daar ook nog iemand moet werken.”
Productiviteit en werkplezier
Dergelijke werksituaties veroorzaken gezondheidsproblemen bij werknemers. Denk aan hoofdpijn, nek-en rugklachten of RSI. Maar naast gezondheidsrisico’s kan de werkplek ook invloed hebben op productiviteit en het werkplezier. “Tegen het einde van het jaar wordt er door werkgevers in een speech altijd gezegd dat de werknemers het belangrijkste zijn, hun grootste kapitaal. Maar ik zie vervolgens dat ze bijna niets doen om de werkplekken te optimaliseren. Er wordt dan altijd verwezen naar budget, maar dat is onzin. Een optimale werkplek kost niet meer dan een paar honderd euro en daar heb je vijftien tot twintig jaar profijt van,” vertelt Huisman.
Een verminderd concentratievermogen leidt tot fouten en een balancerende laptop kan vallen. Deze fouten en ongelukjes kosten doorgaans meer dan het verbeteren van de werkplek. Budget mag volgens Huisman nooit een reden zijn om werkplekken niet ergonomisch in te richten: “Labapparatuur is ontzettend duur. Er wordt met gemak tienduizenden euro’s aan uitgegeven en de kosten voor een ergonomische oplossing zijn relatief laag. Het is eigenlijk vreemd dat je zo’n grote investering doet en er dan niet voor zorgt dat het optimaal gebruikt wordt.”
Geen heilige graal
Huisman benadrukt het belang van een flexibele werkplek: “De apparatuur staat vast, maar het is niet zo dat hier maar één persoon aan werkt, er wordt vaak van werkplek geswitcht. Een werkplek is heel persoonlijk en er is geen heilige graal. Maak daarom gebruik van flexibele monitorarmen, in hoogte verstelbare karretjes en zit-sta plekken. Zorg ook dat de oppervlakten leeg of opgeruimd zijn. Zo is er ruimte om te werken.”
Bij veel repeterende handelingen is automatisering een uitkomst. Medewerkers worden dan beschermd tegen fysieke belasting en herhalende bewegingen. Naast een geautomatiseerd pipetteersysteem kan een robot repeterende handelingen overnemen. “Ik kijk nu mee in een laboratorium van Defensie, waar ze een robot gaan gebruiken om potjes te openen. Dat is nog best ingewikkeld, want niet alle potjes zijn even groot. Maar dit is een goede oplossing om gezondheidsrisico’s te voorkomen.”
Poly Temp Scientific presenteert tijdens LabNL diverse oplossingen voor ergonomisch werken. Meld je aan voor een gratis beursbezoek en bezoek de stand van Poly Temp Scientific (7A089) of neem direct contact op voor een vrijblijvende werkplekscan.