Tijdens het pauzemoment van 14:15 – 15:30 uur is er de gelegenheid om laboratoria van het RIVM te bezoeken. Hieronder is in het kort omschreven wat tijdens een bezoek wordt uitgelegd en gedemonstreerd.
1. Tabakslaboratorium
In het tabakslaboratorium worden diverse tabaksproducten getest waaronder sigaretten, shag, e-sigaretten en waterpijptabak. Voor dit onderzoek worden de producten ‘afgerookt’ op verschillende rookmachines waarna de uit de rook opgevangen componenten verder onderzocht worden. Tijdens de rondleiding wordt een van de rookmachines gedemonstreerd en uitleg gegeven over onder andere de invloed van filterventilatie (sjoemelsigaretten) op de gehaltes in de rook van sigaretten.
Rondes: 3
Duur: 25 minuten
Aantal: 10 personen per ronde
2. Mobiel Chemisch Biologisch Laboratorium
Het Mobiel Chemisch Biologisch Laboratorium (MCBL) is een unieke combinatie van chemisch laboratorium en Biosafety level 3 (BSL3) gemonteerd op een grote vrachtwagen. Tijdens de rondleiding neem je een kijkje in beide labs en krijg je een indruk van de veiligheidsmaatregelen die genomen zijn om veilig te werken met een onbekende stof.
Rondes: 4
Duur: 15 minuten
Aantal: 10 personen per ronde
3. Inhalatielab
Het inademen van stoffen kan leiden tot effecten in de luchtwegen, maar ook elders in het lichaam. In het verleden werd dit onderzocht met proefdieren. Door nieuwe technologische ontwikkelingen, is het echter mogelijk om (long) cellen te kweken ‘aan de lucht’ en deze via de lucht bloot te stellen. Het apparaat wat hiervoor gebruikt wordt, zullen we van dichtbij bekijken. Daarnaast zullen we wat vertellen over de mogelijke toepassingen in het toxicologisch onderzoek.
Rondes: 3
Duur: 25 minuten
Aantal: 10 personen per ronde
4. Het gebruik van zebravis embryo’s in het toxicologisch onderzoek
VTS beschikt over een zebravislaboratorium, waarin een populatie van een paarduizend vissen wordt aangehouden en doorgekweekt. De vissen zwemmen in bakjes waarvan er enkele tientallen in een stelling staan met een doorstroomsysteem waarmee de waterkwaliteit geautomatiseerd op peil wordt gehouden. De volwassen vissen worden vnl. gebruikt om eitjes te genereren. De eitjes en jonge embryo’s van zebravissen zijn geschikt om schadelijke effecten van blootstelling aan stoffen op te sporen. Denk hierbij aan resten van bestrijdingsmiddelen in voedsel of geneesmiddelen die via het afvalwater in het milieu terechtkomen. In de zebravisembryo’s kunnen zulke stoffen leiden tot afwijkingen aan het hart, skelet, zenuwstelsel of andere organen. Het voordeel van een zebravis embryo is dat deze transparant is. De afwijkingen zijn daardoor met behulp van een microscoop duidelijk waar te nemen. Door deze afwijkingen te scoren en te vergelijken met informatie uit andere bronnen kunnen grenswaarden opgesteld worden voor blootstelling aan stoffen.
Rondes: 2
Duur: 20 minuten
Aantal: 10 personen per ronde