Dit is één van de belangrijkste aspecten van veilig werken in een lab. Door vooraf te bedenken wat de gevaren kunnen zijn en er voorzorgsmaatregelen op toe te passen, dan ben je al een eind op weg. Maar soms kunnen risico’s verborgen zijn. Bij het analyseren van onbekende stoffen, zeker wanneer deze afkomstig zijn uit een verdacht pakketje, is het risico lastig vooraf te bepalen. Jeroen van de Meer werkzaam bij TNO, ook onderdeel van het Landelijk Laboratorium Netwerk Terroristische Aanslagen (LLN-ta), vertelt over de wijze waarop dit onderzoek veilig wordt uitgevoerd. Meer gangbaar voor veel laboratoria is het inventariseren en evalueren van risico’s door een RI&E. Corné Bulkmans docent bij Avans+ toont aan hoe de RI&E een functioneel document wordt en geen kastvulling.
TNO heeft, als betrokken laboratorium bij het LLN-ta, een team 24/7 klaarstaan voor identificatie van onbekende stoffen. Deze monsters kunnen afkomstig zijn van een incident locatie of verdacht pakketje.
Om de analyse hiervan goed uit te voeren beschikt TNO over speciale faciliteiten. Zo is er de laboratoriumfaciliteit ‘het Toxlab’ (zie foto), de speciale hulpverleningsteams (SHOT en TOX ploeg) en persoonlijke beschermingsmiddelen die deze teams tot hun beschikking hebben voor het uitvoeren van deze unieke taak. Jeroen van de Meer beschrijft in zijn presentatie via een realistisch scenario het proces en hoe deze veilig wordt uitgevoerd.
De RI&E is voor velen onder ons al een bekend begrip. Maar wordt door de aanwezigheid van een dergelijk instrument nu echt de veiligheid en gezondheid op een laboratorium verbeterd? Hoe wordt de RI&E nu ingezet en welke valkuilen zijn er aanwezig? Oftewel hoe maak je van een RI&E een functioneel en doelmatig instrument. Corné Bulkmans gaat tijdens zijn presentatie in op de succesfactoren en de valkuilen voor het maken van een effectieve RI&E voor laboratoria. Tevens test hij met de aanwezigen de kennis en vaardigheid in gevaarherkenning en risico beoordeling op technisch, organisatorische en gedragsmatige aspecten. Dit alles heeft als doel dat de laborant in goede gezondheid zijn of haar pensioengerechtigde leeftijd haalt.
Door diverse lezingen tijdens het LabSafety event bij te wonen, vergroot u uw kennis op gebied van veiligheid en veilig werken in het lab, meld u nu GRATIS aan voor een bezoek.