Met een Unified Glare Rating krijgt men een aanduiding van in welke mate armaturen en lichtbronnen lichthinder veroorzaken vanuit een bepaalde positie van de gebruiker. Deze waarde is gebaseerd op regelmatig voorkomende patronen en armaturen volgens de nieuwe Europese aanbevelingen voor binnenverlichting. Gertjan Scheir van KU Leuven geeft in zijn presentatie op het LED event op 29 november 2017 in Technopolis in Mechelen aan, dat de methode faalt bij niet-uniforme verlichting. Hij biedt een alternatief voor LED’s.
Met een groeiend marktaandeel van niet-uniforme LED verlichtingen voor zowel de binnen- als buitenverlichting is er behoefte aan een goede meetmethode om lichthinder te voorkomen. Gertjan Scheir biedt een fysiologisch model, waarbij een ‘centre-surround receptive field mechanism’ gebruikt wordt. Hiermee kan de lichthinder zeer nauwkeurig worden vastgesteld. De goede vaststelling hiervan is ook voor LED applicaties van belang.
Verlichting is namelijk een onderschat onderdeel binnen bedrijven, dat juist meer aandacht verdient. De productiviteit en het welzijn van een werknemer worden namelijk sterk beïnvloed door verlichting. Het licht moet dusdanig helder zijn dat men werkzaamheden kan verrichten, maar tegelijkertijd mag men niet verblind worden.
Hier kunt u het programma van het LED event in België bekijken. Op de site kunt u zich ook aanmelden voor een gratis bezoek.