In Nederland is het LED Event inmiddels een begrip. Voor de zesde keer komen zo’n 500 bezoekers naar het congrescentrum 1931 in Den Bosch om kennis te nemen van de laatste ontwikkeling op het gebied van LED technologie. In België (Elewijt-Zemst) vindt een dag eerder het eerste Belgische LED Event plaats. In de programma’s zit overlap maar de plenaire sprekers zijn op beide event (local) heroes. In Nederland spreken Willem Zandvliet (Rijkswaterstaat) en Rogier van der Heide (Zumtobel), in België Peter Hanselaer (KU Leuven) en Bart Vandevelde (IMEC).
In het parallelle programma gaan sprekers in op nieuwe mogelijkheden op het gebied van test & measurement, aansturen (drivers), optics, thermal management en hardware. De plenaire sprekers geven de bezoekers een breder beeld.
In Nederland start Willem Zandvliet (Rijkswaterstaat) als eerste plenaire spreker met de lezing “Openbare verlichting: nog altijd praktische uitdagingen”. De laatste plenaire spreker is Rogier van der Heide (Zumtobel). In zijn lezing ‘Van “the internet of things” naar “the internet of light” bespreekt hij hoe de elektronica de licht wereld compleet verandert. Op zijn website staan enkele zeer aansprekende voorbeelden van de nieuwe mogelijkheden (o.a. Black Eyed Peas en Rijksmuseum).
In België opent Peter Hanselaer (KU Leuven) het eerste event. Hij geeft een SWOT analyse van de verlichtingssector in Vlaanderen. Hij beschrijft de Vlaamse roadmap voor Verlichting die na een oproep van IWT Vlaanderen in samenwerking met verschillende partners is geschreven. Deze lezing vat de belangrijkste conclusies samen. Bart Vandevelde (IMEC) bespreekt de betrouwbaarheid van soldeerverbindingen voor LED toepassingen. Door een verschillende thermische uitzetting van de LED en de PCB zullen onder temperatuurschommelingen soldeerverbindingen sterk mechanisch belast worden, en dit leidt finaal tot een vermoeiingsbreuk en het falen van de LED. De spreker behandelt de methodiek om de levensduur (MTTF) te schatten van gesoldeerde componenten, incl LEDs.