Als gevolg van Europese maatregelen is de gloeilamp op zijn retour en wint energiezuinige verlichting, zoals de ledlamp, steeds meer terrein. Een goede zaak, want energiezuinige verlichting bespaart kosten. Bovendien is deze vorm van verlichting veel beter voor het milieu en gaat zij een stuk langer mee. Om volledige milieuwinst te bereiken moeten energiezuinige lampen wel gescheiden worden ingeleverd voor recycling. Hiermee kan meer dan 90% van de materialen worden teruggewonnen.
Alle producenten en importeurs van energiezuinige verlichting, dus ook van ledverlichting, moeten ervoor zorgen dat hun producten aan het einde van de levensduur worden ingezameld en gerecycled. Daarom zijn zij verplicht zich aan te sluiten bij een collectief, landelijk dekkend inzamelsysteem zoals Stichting LightRec, of om zelf een landelijk inzamelsysteem op te zetten. Wecycle zorgt er voor, in opdracht van de Stichting LightRec, dat alle energiezuinige lampen en bijbehorende armaturen apart worden ingezameld en op een milieutechnisch verantwoorde manier worden gerecycled. Na aanmelding bij het collectieve inzamelsysteem is de producent of importeur van verlichting er van verzekerd dat aan alle verplichtingen wordt voldaan. Naast het organiseren van de inzameling en recycling geeft Wecycle voorlichting aan consumenten en professionals.
Inzamelproces ledlampen
Uit de door producenten en importeurs aan LightRec gerapporteerde verkoopcijfers blijkt dat de ledlamp verrassend snel doorbreekt in Nederland. Producenten schatten in 2012 nog dat het jaren zou duren voordat tl-buizen vervangen zouden worden door led, maar nu blijkt dat de vervanging veel sneller gaat dan verwacht. De stijging is vooral te danken aan het toenemende gebruik van ledverlichting in de openbare ruimte. Zo gaan bijvoorbeeld gemeenten versneld over op ledverlichting om energie te besparen en de onderhoudskosten te drukken.
Ook ledverlichting moet ingeleverd worden voor recycling, net als alle andere elektrische en elektronische apparaten. Professionele gebruikers van energiezuinige verlichting kunnen dat op verschillende manieren doen. De afgedankte verlichting kan ingeleverd worden bij de gemeentelijke milieustraat, het distributiecentrum (via retourlogistiek) van de groothandel, of bij detaillisten die verlichting verkopen. Bij grote hoeveelheden kunnen installateurs of aannemers contact opnemen met Wecycle voor een passende oplossing.
Wecycle heeft verschillende inzamelmiddelen waarmee de verlichting veilig wordt ingezameld. Zo is er de armaturenbox (speciaal voor armaturen zonder lampen), de wonderbox voor rechte tl-buizen, spaarlampen, ledlampen en alle overige gasontladingslampen, de metale containerbox voor neonlampen of tl-buizen en de plastic container voor korte tl-buizen, ronde tl-buizen, spaarlampen en/of natriumlampen.
Ook is het voor professionele gebruikers van verlichting sinds kort mogelijk om hun afgedankte energiezuinige verlichting in te leveren bij de Technische Unie. In alle 37 servicecentra van de TU staan daarvoor Wecycle-inlevermeubels. Daarnaast haalt de TU met haar wagens afgedankte lampen en apparaten af bij industriële klanten en andere professionele eindgebruikers, zoals hotels, scholen en zorginstellingen, en geeft deze af aan Wecycle.
Zowel producenten als importeurs als installateurs hebben dus de verantwoordelijkheid zorg te dragen dat energiezuinige verlichting op de juiste manier ingeleverd wordt. Op deze manier winnen we grondstoffen terug en sparen we het milieu. Lever daarom altijd uw lampen en armaturen in voor recycling.
Zie voor meer informatie:
http://www.lightrec.nl
http://www.wecycle.nl