De aanleidingen voor een lichtmeting zijn divers. Het kan gaan over garanties, klachten of een tussentijdse controle. Lichtbronnen kunnen met elkaar vergeleken worden en in sommige gevallen wil men een beoordeling maken van de werkplek verlichting ten opzichte van de wettelijke eisen. Voor een goed systeem wil de lichtontwerper ook vooral meten of de verlichting doet, waarvoor het ontworpen is. De sprekers van Te Lintelo Systems en Konica Minolta Sensing Europe gaan in op lichtmetingen.
Roland Kuijvenhoven van Te Lintelo Systems gaat in op LED Flicker. Het circuit dat het LED licht bestuurt en beheerst zorgt soms voor ongewenste, tijdelijke licht modulaties, ook wel flicker genoemd. De mogelijke effecten liggen in hoofdpijn, epilepsie of waanbeelden. Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan door standaardisatie organisaties, om tot een praktische handleiding te komen voor flicker testen. De spreker gaat in op de actuele stand van zaken met test methoden en standaarden.
De spreker van Konica Minolta Sensing Europe, Peter Karp, gaat verder in op de belangrijke aspecten van een lichtmeting. Waar moet je op letten? Een lichtmeting moet met de visuele waarneming overeenkomen. Daarom is het belangrijk om de antwoorden op de volgende vragen te weten: Wat is de samenhang tussen luminantie, illuminantie en helderheid? Wanneer is een meetverschil visueel van belang? Welke nauwkeurigheid heb ik voor mijn applicatie nodig? Wat moet ik over de kalibratie van een lichtmeter weten? Hoe gebruik ik een lichtmeter in de praktijk het beste en waar moet ik opletten? De spreker gaat in op deze vragen.
Hier kunt u het programma van het LED event in België bekijken en hier van Nederland. Op de site kunt u zich ook aanmelden voor een gratis bezoek.