De LED technologie ontwikkelt snel. LED wordt steeds vaker een alternatief voor de traditionele lichtbronnen. Tijdens het LED Evenement zien engineers, ontwikkelaars en installateurs de laatste mogelijkheden van de technologie. Zo komen mid power LEDs en silicon based LED technologie aan bod. In de lezing van Universal Science vergelijkt de spreker of de UV LED de UV kwiklamp kan vervangen.
In de toepassing van UV-licht loopt het spectrum van 100nm tot ca. 400nm. De meest toegepaste lichtbron is de middendruk kwiklamp. Vanwege milieueisen op vermindering of verbod van kwik kan LED een goed alternatief bieden. De huidige UV LED generatie kan in het spectrum van circa 250 tot 400nm op diverse plaatsen een alternatief bieden. Ad Musters gaat tijdens zijn lezing in op de voor- en nadelen van beide technieken en geeft een update van de laatste versie LEDs.
Paul Botermans van Silica bespreekt de mogelijkheden en onmogelijkheden van Mid-Power LEDs. Mid-Power LEDs verzorgen op dit moment een zeer belangrijk deel van de LED verlichtingsmarkt. De evolutie in dit segment op zowel lumen/watt alsook kostprijs is aanzienlijk geweest. Maar naast deze positieve trend zijn er ook valkuilen waar men rekening mee moet houden. Paul Botermans bespreekt een aantal trends en eigenschappen bespreken die belangrijk zijn voor nieuwe ontwikkelingen.
LED wordt als een belangrijke technologie gezien om het energieverbruik terug te dringen. Dit is zeker mogelijk als ook grote industrieën als bijvoorbeeld de tuinbouw overstapt. De kosten om massaal over te stappen zijn op dit moment vaak nog te hoog. Volgens de spreker van Plessey komt dit door de dure substraten waaruit de LEDs zijn opgebouwd. Door het toepassen van Silicon (Si) in combinatie met Gallium Nitride (GaN) heeft Plessey een betaalbare en kwalitatieve goede LED ontwikkeld. Zorgt deze combinatie voor de definitieve doorbraak in bijvoorbeeld de tuinbouwsector?