Oreon’s story about their choice of the Goniometer and spectrometer delivered by
Te Lintelo System:
Na enkele maanden van voorbereiding is deze week de vernieuwde meetruimte van Oreon in gebruik genomen, nadat zowel de bestaande apparatuur als de meetruimte zelf een grondige update hebben ondergaan. Het doel was om armaturen in huis te kunnen karakteriseren met een nauwkeurigheid vergelijkbaar met internationaal erkende laboratoria. Belangrijk hiervoor was het hebben van een goede spectroradiometer in combinatie met een goniometer. Na het bespreken van onze wensen met Te Lintelo Systems B.V. uit Zevenaar, viel de keuze op een LGS-1000 goniometer met daaraan gekoppeld de CAS-140D spectroradiometer, beide van het merk Instrument Systems.
Afgelopen week was het dan zo ver. Te Lintelo Systems was verantwoordelijk voor de levering en plaatsing van de nieuwe goniometer, en tijdens de voorbereidingen bleek al snel dat een hijskraan de enige optie was om het apparaat op de eerste verdieping te krijgen. Na een uitdagende en geslaagde installatie, heeft er onside training plaatsgevonden waarbij de medewerkers kennis over de bediening en het correct uitvoeren van metingen is bijgebracht. Hierdoor kon de apparatuur direct ingebruik genomen worden en zijn de eerste meetingen al succesvol verricht.
De meetruimte is door een grondige verbouwing twee keer zo lang geworden, alle oppervlakken zijn opnieuw voorzien van een absorberende laag en de ruimte is opgesplitst in drie delen met scheidingswanden waar een ronde opening in zit, zodat er absoluut geen strooilicht bij de sensor kan komen. Hierdoor kan de sensor nu op een afstand van 12 meter van het te meten armatuur staan. Far-field metingen dienen in de regel op een afstand van minimaal 10x de diagonaal van de lichtbron plaats te vinden. De lichtbron van de Oreon Grow Light heeft een diagonaal van 30 cm, waardoor de metingen nu op een afstand van 40x de diagonaal plaatsvinden, hetgeen de nauwkeurigheid ten goede komt.
Met deze toevoeging aan het instrumentarium kan Oreon nu zelf metingen uitvoeren die voorheen bij externe laboratoria gedaan werden, en met een hele hoge nauwkeurigheid. Nu deze mogelijkheid in-huis aanwezig is, kan Oreon sneller schakelen wanneer er bijvoorbeeld een klant specifiek spectrum gewenst is. “Voorheen werden metingen aan de efficiency van onze armaturen gedaan in de bol van Ulbricht, en werd de beam-angle gemeten bij een extern laboratorium. Met deze uitbreiding beschikt ons laboratorium nu over een meetnauwkeurigheid van wereldklasse. Van een installatie als deze zijn er slechts enkelen in Europa. Ons product kan zich meten met de top van de markt, en om voorop te blijven lopen moeten we uiterst nauwkeurige metingen kunnen verrichten om het maximale uit onze armaturen te halen. Zelfs het meten van één enkele led op 12 meter afstand gaat probleemloos met de nieuwe spectrometer”, aldus Twan Mennink, CTO van Oreon.