Wat is de stand van zaken als het gaat om draadloze communicatie in de industrie? Wat zijn de mogelijkheden en wat wordt algemeen geaccepteerd? Machines en apparatuur koppelen zonder vaste bekabeling is vaak goedkoper en maakt opstellingen flexibeler. Het kan ook een oplossing zijn voor applicaties waar kabels niet toepasbaar zijn. Richard Gennesse van Duranmatic geeft een overzicht van de verschillende vormen van draadloze communicatiesystemen als Wifi, Bluetooth, RFiD, NFC, Sigfox, Lora, 4G/5G en NB-IoT.
Gennesse onderbouwt zijn verhaal met concrete industriële toepassingen. Daarnaast gaat hij in op de toepasbaarheid en noodzaak van 4G en 5G in de industrie. Deze technologieën bieden Private Local Networking en realtime draadloze communicatie, wat voor de toekomstige miljoenen IoT-dataconnecties een mogelijk noodzakelijke oplossing blijkt te zijn.
Praktische case van edge computing met IO-Link
Alwin van Binsbergen, product manager bij Sick gaat in zijn presentatie verder in op de kansen die machinedata kunnen bieden. Met IO-Link wordt met hogere resoluties data uit sensoren gegenereerd. Maar sensoren hebben tegenwoordig meer in hun mars dan alleen schakelen en meten. De nieuwste ‘smart’-sensoren kunnen taken van de PLC overnemen en via IO-Link berekeningen of analyses kant-en-klaar aan de besturing aanbieden.
In deze lezing bespreekt Van Binsbergen de werking van twee sensoren toegepast op natuurproducten in een productieproces. Hoe is eenvoudig een besparing op hard- en software te realiseren?
Digitalisering biedt machinebouwers nieuwe kansen
De groei van data, connectiviteit en de daarmee samenhangende mogelijkheden rondom Internet of Things (IoT) zijn niet te stoppen. De noodzaak van veilige communicatie, datacollectie en -opslag zijn onderdeel van de dagelijkse processen. De hype lijkt daarmee voorbij. Fabrikanten willen beter en sneller produceren met meer rendement en minder downtime. Hoe speelt u daar als machinebouwer op in?
Het verzamelen van data lijkt voor velen het doel, maar Frank van Empelen van Prodek legt uit dat het dan eigenlijk pas begint. Hij voorziet vele mogelijkheden door middel van edge computing samen met open source software in de cloud. Nieuwe businessmodellen creëren nieuwe kansen. Prodek laat aan de hand van een ‘digital manufacturing’ praktijkvoorbeeld zien dat het kan, ook voor u!
De zesde editie van het Machinebouw event vindt plaats bij 1931 Congrescentrum in Den Bosch. Registreer u voor een bezoek aan het event. Dat is geheel kosteloos (inclusief koffie, lunch en netwerkborrel) mits u tot de doelgroep behoort.