Inelvé bv
Herken je dit?
Je bent die gedreven beslisser van een innovatieve machinebouwer. Je hebt het juiste team om je heen van gedreven en gemotiveerde medewerkers. Je volgt adviezen van de leading companies in ons vakgebied, en gebruikt de beste tools, toch? Je bent gestandaardiseerd, of goed onderweg, maar toch... Maar toch heb je het idee dat het anders kan. Je wil meer, sneller, beter, duurzamer … maar hoe?
Elke week gaan we hier een tipje van de sluier oplichten.
Waarom Inelvé
-
Is arbeid een probleem?
Als het gebrek aan goede geschoolde medewerkers hoog op je agenda blijft. Wij kunnen zorgen dat de noodzaak hiervoor vervalt. Na Inelvation werk je gedeeltelijk met lager geschoolde medewerkers. Gemakkelijker te vinden, en super gemotiveerd.
-
Wil je een kortere doorloop?
Tijdens het opbouwen van machines wordt nog (veel te) vaak elektrische bekabeling na mechanisch werk gepland. Wil je een kortere doorloop? Na Inelvation loopt dit parallel en is de doorloop een stuk korter. Oftewel, meer machines bouwen op dezelfde vierkante meters.
-
Wil je de CO2 footprint van je machine verkleinen?
Na Inelvation is het vaak niet meer nodig om monteurs de gehele wereld over te sturen voor opbouw en/of commissioning. En de tijd dat je medewerkers niet reizen kunnen ze weer productief worden ingezet. Win/win.
- Ben jij een seriematige machinebouwer?
Dan ontwerp je dus één keer, en bouw je zo maar eens 10, 20, of wel 100 keer (bijna) hetzelfde.
Schijnbaar is DE oplossing voor machinebouw het verkorten van het ontwerpproces.
Maar is dat wel het echte probleem voor een seriematige machinebouwer?
Wij denken dat de echte winst zit in het (bijvoorbeeld 10 keer) bouwen.
Wij ontwerpen volledig gericht op het slimst mogelijke assemblageproces van uw machine.
Uiteraard worden schakelpanelen niet “gebouwd”, maar geassembleerd, zijn klemmenstroken prefab, evenals de bedrading.
Maar wat doe je met je bekabeling? Nog steeds van de haspel?, misschien al wel op lengte aangeleverd? Komt elektro nog steeds NA mechanisch?
Dit kan anders!
Hieronder zo maar een voorbeeld waardoor het assemblageproces van een machine één workflow wordt, met assemblagemedewerkers die gewoon de gehele machine opbouwen. Specifiek opgeleide vakmensen zijn niet meer nodig! Doorlooptijden die zo maar eens gehalveerd worden.
- Dus u bent een seriematige machinebouwer! Hoe seriematig is dat dan? Willen we configureren (HET modewoord van nu), of zou je ook zo maar eens kunnen dupliceren.
Waarschijnlijk verkoop je standaard met opties. Is configureren dan wel altijd de beste optie?
Je hebt een configuratietool (engineeringstool) voor besturing. Weet je wel precies hoeveel tijd er in is gegaan om deze überhaupt te kunnen gebruiken?
En hoe goed zijn die eigenlijk? Oftewel, maak je dan een digital twin? Of is het gewoon een visual twin. Vraag dit maar eens na aan je engineers.
Voor de duidelijkheid, de digital twin die je overal hoort en ziet, is volgens ons vooral een leuk visueel plaatje. Wat je niet ziet, is er vaak ook niet -> de juiste, en volledige productiedata. Je bent dan dus nog lang niet klaar met ontwerpen.
Wij maken data om geautomatiseerd en met assemblagemedewerkers te kunnen produceren. Controles in het proces, of toevoegen van data (lees: er is nog ambacht nodig) is niet meer nodig. Simpelweg dupliceren om te produceren. En die opties? Die dupliceer je toch ook gewoon!
En als je er een leuk plaatje bij wilt hebben in 3d, helemaal prima natuurlijk, doen we op verzoek ook. Maar het is niet nodig om slim te kunnen produceren!
Volgende week meer....
Wie zijn wij?:
- Gevestigd Den Bosch.
- 20+ Jaar ervaring.
- Gestart vanuit algemene paneelbouw en een stuk machinebekabeling, werkzaam nu enkel voor seriematige machinebouwers.
- Ontwerpen, herontwerpen (steeds vaker) en leveren van besturingen t.b.v. machines.
- Daarbij wordt het gehele proces betrokken, van ontwerp, supply chain, productie, installatie en onderhoud, tot in het uiterste geval recirculatie.
Geïnteresseerd? Wij hebben echte oplossingen. Kom even langs op 12 december.